Hoe zorg je voor planten en dieren in jouw wintertuin?

0
191

Wanneer het landschap buiten bedekt is met een laagje vorst, blijven veel mensen binnen. Zonde! Ook in de koudste perioden van het jaar is er veel leven in de tuin. Zo hebben winterharde planten en dieren een bijzondere en complexe band. Hoe zorg je er voor dat planten en dieren het ook in de winter goed hebben in jouw tuin?

Tip 1: Creëer een toevluchtsoord voor wilde dieren

Met minder voedselbronnen en lagere temperaturen is de winterperiode vaak lastig voor wilde dieren. Tuinen zijn essentieel om dieren een veilige haven te bieden in deze moeilijke tijd van het jaar. Wanneer natuurlijk voedsel schaars is, zijn vogelvoederhuisjes gevuld met energierijke zaden en vet bijvoorbeeld onmisbaar voor onze harige metgezellen.

Tip 2: Gebruik groenblijvende bomen en struiken in de wintertuin

Probeer zoveel mogelijk dieren aan te trekken in jouw tuin. Dit doe je door zoveel mogelijk groenblijvende bomen en struiken te gebruiken. Deze dienen als veilige slaapplaats en bieden bescherming tegen het kille weer. Verder kan het bewaren van zaadhoofden op planten zoals zonnebloemen vogels een handje helpen. En holle stengels zijn geweldige plekken voor insecten om te overwinteren.

Tip 3: Bescherm tuinbedden

Sommige planten sluimeren in de wintertuin, maar andere gedijen er goed. Bepaalde soorten sla, boerenkool en knoflook behoren tot de winterharde gewassen die in de winter geoogst kunnen worden. Denk erover om tuinbedden te bedekken met een laag mulch om deze unieke planten te behouden. Dit voorkomt dat planten uitdrogen in de winterlucht door vocht vast te houden en de grond te isoleren.

Tip 4: Zorg voor bescherming tegen de harde wind

Deze eenvoudige constructies beschermen planten tegen harde wind en vorst door te dienen als kleine broeikassen. Verhoogde bedden zijn een effectieve strategie om drassige grond te voorkomen en de drainage te verbeteren. Ook houden ze wintergewassen gezond en levendig te houden.

Tip 5: Zorg voor een diervriendelijke wintertuin

Neem in je wintertuin items op die inspelen op de behoeften van verschillende dieren om een gezond ecosysteem te bevorderen. Een kleine vijver geeft vogels bijvoorbeeld toegang tot water om te baden en te drinken. Dit is van levensbelang in de wintermaanden. Ook het installeren van een drijvende ontdooier of het verplaatsen van het water met een pompje is een goed idee. Dit zorgt er namelijk voor dat het water niet bevriest.

Tip 6: Creëer natuurlijke leefgebieden voor allerlei dieren en insecten

Creëer natuurlijke leefgebieden voor insecten, amfibieën en kleine zoogdieren. Dit doe je onder andere doorboomstammen, afgevallen takken en bladafval ongemoeid te laten. Op hun beurt helpen deze dieren je tuin gezond te blijven door de voedingsstoffencyclus, plaagbestrijding en bestuiving te ondersteunen en te versterken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in