Waarom is tuinieren goed voor de nachtrust?

0
335

In de huidige tijd lijken technologische snufjes soms de dienst uit te maken. Vrijwel iedereen heeft een smartphone en de computer is niet meer weg te denken uit ons huishouden. Maar bevordert het ook je nachtrust? Helaas niet. Gelukkig zijn er een aantal schermvrije manieren om te ontspannen. Wist je bijvoorbeeld dat mensen die tuinieren vaak beter slapen? Waarom dat zo is lees je in dit artikel!

Voorkom slaapproblemen en ga tuinieren

Helaas heeft een aanzienlijk deel van de Nederlanders (en de wereldbevolking) in meer of mindere mate last van slaapproblemen. Goeroes komen met allerlei manieren om beter te slapen, zoals meditatie-apps en bepaalde kruiden. Ook de ouderwetse slaappil wordt nog steeds voorgeschreven. Er is echter één methode die misschien wel het meest effectief is: de frisse buitenlucht. Je slaapt echter beter als je veel buiten bent geweest. En hoe kun je dat nou beter doen dan door te tuinieren? Krijg je ook meteen een mooie achtertuin van!
Tuinieren is een hobby van veel mensen. Dat het goed is voor zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid speelt zeker mee.

Fysieke activiteit doet een mens goed

Al eerder schreven we over de positieve invloed van tuinieren op jouw nachtrust. Het is een fysieke activiteit waar je best moe van wordt. Zo zul je waarschijnlijk graven in de grond ene potten moeten tillen. Het lichaam is na een paar uur vermoeid, waardoor je hopelijk als een blok in slaap valt!

Meer blootstelling aan natuurlijk licht

Wie tuiniert wordt automatisch blootgesteld aan meer natuurlijk licht. Dit heeft een positief effect op jouw interne klok en bevordert een gezond slaap-waakritme. Blootstelling aan daglicht overdag vermindert mogelijk slaapproblemen. En daardoor sta je gelukkig elke ochtend fit weer op!

Tuinieren vermindert stress

Wil je een leven met minder stress? Dan is het een goed idee om te gaan tuinieren. Het werken met planten, aarde en bloemen vermindert stress omdat je even heel ergens anders bent me jouw gedachten. En dat ontspant. Daardoor val je hopelijk sneller in slaap én slaap je dieper. Alleen maar voordelen dus!

Je bent meer verbonden met de natuur

Mensen hebben van oudsher een diepe band met de natuur. Tuinieren is een manier om die verbondenheid te vergroten. Eigenlijk is er geen reden om het niet te doen! Het verzorgen van planten en het observeren van de groei en bloei zorgt voor een ontspannen en tevreden gevoel. En het resultaat daarvan? Je raadt het al: een betere nachtrust!

Tuinieren is een vorm van mindfulness

In feite is tuinieren ook een vorm van mindfulness. Je concentreert je namelijk op de taak die voor je ligt, bijvoorbeeld het zaaien of planten. Dit zorgt voor mentale rust en minder gepieker. Daardoor slaap je hopelijk beter dan ooit.

Trots op jouw eigen oogst

Tenslotte geeft het een geweldig gevoel om zelf groenten, kruiden of fruit te kweken. Hoe leuk is het om na een tijdje resultaat te zien! Dit geeft een gevoel van voldoening en dat uit zich mogelijk in een veel betere nachtrust.
Welterusten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in