Acer pensylvanicum, slangebastesdoorn

0
746

Bomen die iets te bieden hebben, zijn in trek. Mooi blad, een fraaie herfstkleur, bloemen en nauwelijks onderhoud scoren hoog. De keuze voor een boom voor een gemiddelde stadstuin is niet eenvoudig.

Jonge bladen van Acer pensylvanicum

De kroonomvang mag niet te groot zijn, want men wil ook nog wel zicht houden op de omgeving. Een fraaie boom, die aan deze maatstaven voldoet, is Acer pensylvanicum, een esdoorn uit het oosten van de Verenigde Staten van Amerika. In jong stadium is vooral de stam een bezienswaardigheid.

Acer pensylvanicum (Aceraceae) behoort tot een groep esdoorns, die gerangschikt is onder de slangebastesdoorns of slangeschorsesdoorns, in het Engels aangeduid met snakebark maples. De stam van deze groep vertoont opvallende lengtestrepen over de verticale stam. Het patroon hiervan heeft in fantasie gelijkenis met de soms fraai getekende huid van een slang. De grijzige strepen zijn wasstrepen. Niet alleen daarom kies je voor deze esdoorn; de boom heeft bovendien mooi blad en een intense, goudgele herfstkleur.

De bast van de stam van Acer pensylvanicum heeft opvallende lengtestrepen

De boom wordt tot tien meter hoog en zes tot acht meter breed. Plant deze esdoorn in licht humeuze of zavelige grond.

De bloemen van Acer pensylvanicum verschijnen in mei en zijn weinig opvallend. De bloemen zijn geelgroen en hangen in lange trossen verspreid aan de boom. De zaden hebben de typische eigenschap die bij alle esdoorns voorkomt, namelijk gevleugelde zaden, die door de wind worden verspreid.

Opvallend bij deze esdoorn zijn de bladen. Jong blad is aanvankelijk smal lepelvormig en ontwikkelt zich daarna tot drielobbig blad, dat tien tot achttien centimeter groot wordt. De lobben zijn naar voren gericht en kort toegespitst. Het blad zit aan betrekkelijk korte, rode tot roodgroene stelen van drie tot vier centimeter lengte.

Snoeien

Acer pensylvanicum als boom gekocht, hoeft nauwelijks te worden gesnoeid.

De bloem van Acer pensylvanicum is weinig opvallend

Verwijder alleen elkaar kruisende scheuten of scheuten, die sterk vanaf de zijtakken in de richting van de stam groeien/naar binnen groeien. Snoei in het najaar als al het blad van de boom is gevallen. Verjongingssnoei niet toepassen. Er worden zelden scheuten gemaakt, die sterk genoeg zijn om een nieuw gestel te vormen.
Acer pensylvanicum kan ook als struik worden opgeleid. In dat geval wordt de harttak verwijderd, maar snoei die dan boven twee tot drie paar sterke zijtakken weg. Snoei zwak gegroeide scheuten op de stam weg. Jonge esdoorns kunnen in de winter schade oplopen door bevriezing van de uiterste toppen van de scheuten, maar het komt zelden voor. Mocht dit het geval zijn, snoei dan de top(pen) terug op een naar buiten gericht oog.

Variëteit

Van Acer pensylvanicum bestaat een variëteit ‘Erythrocladum’. Deze boom heeft in jong stadium opvallend rode twijgen, intenser van kleur dan bij de gewone soort.

Andere slangebastesdoorns

Naast Acer pensylvanicum hebben Acer capillipes, Acer davidii subsp. davidii en Acer rufinerve een fraai getekende bast. Het zijn allemaal soorten, die tot de groep van de slangebastesdoorns behoren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in