Haagbeuk als boom en haag

0
478

Een tuin is niet meer en niet minder dan een omheinde ruimte. Tuin en het Duitse woord Zaun zijn synoniem. Om een tuinruimte te omheinen is er veel keus aan materialen. De een doet het met levend materiaal, de ander kiest voor een hek, muur of schutting. Haagbeuk is zo’n geschikte boom die ook in vorm gesnoeid kan worden tot haag, blok of een berceau kan bedekken. Door regelmatige snoei ontstaat er geen kroon en geen diktegroei van de stam. Haagbeuk is in de winter kaal in tegenstelling tot beuk, die z’n blad in de winter behoudt, maar ook deze boom leent zich voor vormsnoei.

Een haag vormt een uitstekende rustige achtergrond voor kunst

Het natuurlijke verspreidingsgebied van de haagbeuk ligt in het koele, gematigde klimaat van West-Europa tot aan Klein-Azië. Het is een traag groeiende boom, die het liefste op een matig vruchtbare, leemhoudende grond groeit. De boom levert een zeer dichte, sterke en taaie houtsoort, die vooral in de pianobouw wordt gebruikt. Haagbeuk heeft een lange levensduur en is geschikt als parkboom, straatboom en voor hagen.

Gewone haagbeuk kan tot vijfentwintig meter hoog worden en zonder al te veel snoeien breed uitgroeien

Van haagbeuk zijn de gewone haagbeuk (Carpinus betulus), de zuilvormig groeiende haagbeuk (Carpinus betulus ‘Fastigiata’) en de bolvormig groeiende haagbeuk (Carpinus betulus ‘Columnaris’) de belangrijkste variëteiten. De variëteit ‘Fastigiata’ is bij uitstek geschikt om er een haag mee te maken.

Carpinus betulus wordt meestal op stam gekweekt. De boom kan dan een kroonomvang van tien meter bereiken. Voor gebruik in de straat wordt haagbeuk gekloond om evenwaardige bomen van dezelfde hoogte en kroonomvang te krijgen. Klonen ontstaan door middel van enten. Vooral bij ‘soortechte’ variëteiten is klonen belangrijk. Carpinus betulus ‘Fastigiata’ wordt in de tuin circa tien meter hoog en heeft dan een kroondoorsnede van acht meter. Carpinus betulus ‘Columnaris’ wordt tot circa negen meter hoog en zes meter breed. Beide zijn daarmee geschikt voor een grote tot middelgrote tuin.

 
Haagbeuk heeft spitse bladknoppen, waaruit mooi generfd, enkelvoudig blad te voorschijn komt

De schoonheid van haagbeuk als boom schuilt in de gladde, donkerbruin gegroefde bast, de regelmatige nervatuur in het blad, de prachtige oranjegele verkleuring van het blad in de herfst en de overvloedige bundels gevleugelde vruchten in het najaar. Haagbeuk is bladverliezend en behoort tot de kleine familie van de katjesdragers (Corylaceae).

 
Met hagen maak je (afzonderlijke) ruimte(n), beschutting tegen wind en inkijk

Een haag van haagbeuk is te maken door per meter drie tot vier haagbeuken (bos-/haagplantsoen) te planten. Om een mooi gesloten haag te krijgen plant je een dubbele rij; tussen de rijen wordt een afstand van dertig tot veertig centimeter aangehouden. Haagbeuk wordt voor doeleinden als haag verhandeld in verschillende hoogtematen en één of meermalen verplant. De aanduidingen zijn dan als volgt: 1/1 40-60, 1/1 60-80, 1/1 80-100, 1/2 100-125 etc., gev. spil 175-200, gev. spil 250-300. 1/1 40-60 betekent dan tweejarige, verplante zaailing in een hoogtemaat van veertig tot zestig centimeter, 1/2 (of 2/1) betekent driejarige verplante zaailing, gev. spil betekent geveerde spil. Uiteraard stijgt de prijs met de leeftijd en hoogte. Wie snel een flinke haag wil hebben, koopt of bestelt zo zwaar mogelijk materiaal.

 
Van haagbeuk is een loofgang (berceau) te maken of ook geometrische blokvormen of een heuse tuinkoepel

Aan de hand van de verschillende beelden is te zien dat je met haagbeuk vele kanten op kunt: formeren en bepalen van de tuinruimte(n), het vormt een levende achtergrond voor al uw planten en struiken in de tuin in tegenstelling tot de meeste dooie schuttingen, er zijn architectonische vormen mee te maken: berceau, blokken in verschillende afmetingen en hoogten en zelfs een levende tuinkoepel. Het aardige van een heg of haag is dat het leeft. Er komen blaadjes aan en ze vallen er weer af. Het onderhoud mag eigenlijk geen punt zijn. Een haagbeuk knip je hooguit één of twee keer per jaar. Een gazon maai je al gauw vijfentwintig keer per jaar. Bovendien, een haag planten gaat met minder moeite gepaard dan het plaatsen van een schutting en moet niet weer na vijftien jaar of zo worden vervangen.
Kortom, een haagbeuk is aanbevelenswaardig voor iedereen die prijs stelt op een levende omtuining van haar/zijn stukje grond. En… hebt u liever beuk, die zijn blad in de winter behoudt, dan is ook daarmee alles te maken wat met haagbeuk kan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in