Vegetatief vermeerderen VI – enten

0
495

Wanneer de onderstam dikker is dan de erop te plaatsen griffel wordt er geënt. Het is niet de gemakkelijkste manier van vermeerderen. Vooral als het hout van de onderstam taai of hard is, valt het niet mee om een gave snede te maken. Hier gaat het over voor driehoeksenten.

Het is helaas niet altijd zo dat onderstam en ent even dik zijn. In dat geval is driehoeksenting of spleetenten de aangewezen manier om twee planten toch met elkaar te verenigen. In de boomteelt wordt deze manier van enten wel gebruikt om bijvoorbeeld een bijzondere bloeier op stam te krijgen.

Links: de driehoekige inkeping van onderstam en ent is duidelijk te zien
Rechts: ent en onderstam zijn vergroeid; de ent is uitgelopen

Werkwijze

De onderstam wordt gerooid. Het maakt niet veel uit wanneer er wordt geënt. Het najaar heeft echter de voorkeur vanwege het minder worden van de sapstroom in de plant. De onderstam wordt op ca 8 – 10 cm afgeknipt boven het punt waar normaal de wortelhals in de grond staat. Met een zetmes wordt, vanaf de bovenkant van de (afgesnoeide)stam, een driehoekige vorm uitgesneden tot halverwege de kern van het hout en naar beneden uitlopend tot de bast. Let op dat de stengel niet helemaal openscheurt.

De griffel moet een zodanige lengte hebben dat hierop ten minste 3 ogen of oogparen zitten. Eventueel aanwezig blad wordt verwijderd, beschadig de knoppen in de oksels daarbij niet.
De griffel wordt gesneden door aan twee zijden te snijden, zodat een driehoekige vorm ontstaat en wel breed van boven en taps toelopend. Probeer of de griffel precies past in de driehoek van de onderstam. Is dit niet zo, dan moet de griffel worden bijgesneden; net zo lang tot hij goed passend is. De wonden van de griffel moeten zo glad mogelijk zijn.
Plaats de ent op de onderstam. Let er daarbij op, dat de bast van zowel onderstam als griffel goed tegen elkaar aansluiten. Bind nu de griffel met raffia vast op de onderstam. De wond wordt afgedekt met entwas of zuivere bijenwas. De onderstam kan nu weer worden opgeplant.
De enting is geslaagd als de knoppen op de griffel gaan zwellen of uitlopen.

Alle vormen van vermeerderen

I Stekken – II Afleggen – III Marcotteren
IV Copuleren – V Oculeren – VI Enten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in