Vegetatief vermeerderen III – marcotteren

0
1090

Deze vorm van vermeerderen wordt nog maar weinig gebruikt. Voor liefhebbers van kamerplanten of voor wie een balkon heeft een methode om met verwondering te kunnen constateren dat zo’n eenvoudige ingreep ook nog resultaat geeft. Het is een schone manier van vermeerderen; er komt geen grond aan te pas.

Links: bloempot met vochtig mos om stengel
Rechts: bewortelde stengel

Nieuw en oud bij elkaar

Kenmerkend voor marcotteren is dat de toekomstige nieuwe plant (voorlopig) aan de oude plant (moederplant) blijft zitten. Marcotteren heeft overeenkomsten met afleggen, zij het dat bij marcotteren in plaats van grond sphagnum, vochtig mos of watten wordt gebruikt.

Om beworteling te krijgen wordt de bast van de plant onder een knop, blad of bladpaar verwond. Een stukje van de dunne bast wordt verwijderd. Het blad aan de stengel, direct boven de verwonding, wordt op de bladsteel doorgeknipt. Vervolgens wordt een bloempot van gebakken klei gehalveerd. De grootte van de bloempot is afhankelijk van de dikte van de stengel van de plant: voor een dikke stengel een grote bloempot, voor een dunne stengel een kleine bloempot. Het gat onder in de bloempot moet worden aangepast aan de dikte van de stengel. Met behulp van een steenboor is dit geen onoverkomelijk karwei. Het gat moet iets ruimer zijn dan de dikte van de stengel, zodat de stengel niet bekneld raakt. Wie dit allemaal te veel is, gebruikt plastic en wikkelt dit rondom de plaats waar gemarcotteerd is.

Rondom de verwonding wordt vochtig sphagnum, vochtig mos of vochtig gemaakte watten aangebracht. De twee helften van de bloempot worden er omheen gedaan en met touw of dun ijzerdraad samengebonden. Mocht de stengel met de bloempot eraan topzwaar worden of zelfs overhellen, dan twee tonkinstokken in de pot/bak steken, waarin de moederplant staat en het uiteinde van deze stokken verbinden met de bloempot van het gemarcotteerde deel. Regelmatig water geven, zowel de moederplant en de toekomstige nieuwe plant in de bloempot is de enige verzorging die nodig is.

Na 8 tot 12 weken de bloempot voorzichtig losmaken en controleren of er al voldoende wortels zijn gevormd. Is dit het geval, dan wordt de scheut losgeknipt van de moederplant (uiteraard doorknippen onder de nieuw gevormde wortels). De nieuwe plant kan nu in pot worden gezet. Als grond gebruik je potgrond. De moederplant zal vanuit de bladoksels (aan het stengeldeel onder de afgeknipte top) weer nieuwe uitlopers vormen.

Welke planten marcotteren?
Planten met leerachtig blad, planten die bij doorsnijden melksap produceren.
Rubberboom (Ficus elastica) Fatsia, Dracaena, Hibiscus etc.
Experimenteer naar hartelust.

Alle vormen van vermeerderen

I Stekken – II Afleggen – III Marcotteren
IV Copuleren – V Oculeren – VI Enten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in