Chamaerops humilis, een Europese dwergpalm

0
634

De dwergpalm komt van nature voor langs de kust van de Middellandse Zee. Het is één van de weinige palmsoorten, die ook op het Europese continent groeit. Daarnaast komt deze palm ook voor in Algerije, Tunesië, Libië, Egypte en Turkije. De dwergpalm kan in de tuin worden gehouden, mits in de winter bescherming wordt geboden tegen vrieskou en sneeuw.

De dwergpalm (Chamaerops humilis) is één van de bekendste palmen.

Chamaerops humilis in een jong stadium

De soort is altijd wel te koop. Deze palm behoort tot de waaierpalmen en is een soort van de familie van de palmachtigen (Arecaceae of Palmae). Het is ook de meest variabele palmsoort. De bladkleur en hoogte kunnen sterk verschillen. Soms is de bladkleur donkergroen en in een ander geval meer grijsgroen. De dwergpalm kan uiteindelijk tot drie meter hoog worden. De bladen van deze dwerg onder de waaierpalmen bestaan uit stijve segmenten van dertig tot veertig centimeter lang. De bladsteel is ook niet langer dan zo’n vijftig centimeter en is bezet met forse stekels.

Bloem en vrucht

Een dwergpalm is voornamelijk meerstammig te koop. De stam is bezet met resten van oude bladen en ziet er daardoor rafelig uit. De palm kan aan het begin van de zomer bloeien met korte pluimen. De mannelijke bloemen geuren naar parfum. De vrouwelijke bloemen staan in een korte pluim. Voor vruchtzetting heb je wel twee palmen van de soort nodig; het is een tweehuizige palm. Aan de vrouwelijke palm kunnen trosjes met op dadels lijkende vruchten komen. De vruchten zijn oranjebruin van kleur.

Grond

De dwergpalm is niet echt kieskeurig wat grond betreft. Op vrijwel alle grondsoorten groeit hij. Al moet er wel sprake zijn van een kalkrijke, goed water doorlatende grond. Van nature komt deze palm voornamelijk voor op kalkrijke grond. Plant of zet een dwergpalm op een zonrijke plaats, hoewel hij ook wel in de halfschaduw kan groeien. Om een hoog exemplaar te krijgen moet je of veel geld neertellen of engelengeduld hebben. Het is een langzame groeier.

Vermeerderen

Een dwergpalm kan worden gezaaid. Zaaien is niet zo moeilijk als bij andere palmsoorten. Het zaad kiemt vrijwel altijd. Zaaien in een koude kas of gewoon in huis gaat heel goed. Gebruik een goede potgrond, waaraan wat verteerde stalmest en kalk zijn toegevoegd. Na het opkomen van de kiemplanten moet de luchtvochtigheid hoog zijn. De palm kan ook worden vermeerderd door een zijscheut bij de wortels af te nemen. De ervaring leert, dat het minder goed groeiende planten zijn dan die uit zaad worden verkregen.

Als u een dwergpalm in de winter buiten wilt houden, moet u hem wel beschermen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in