Cycas revoluta, de meest geteelde cycaspalm van de wereld

0
555

De cycas- of valse sagopalm heb je voor je leven. Deze palmvaren kan tot wel honderd jaar oud worden. In de hele wereld is de palm te vinden op pleinen, in patio’s, langs winkelstraten en in kantoorgebouwen.

Cycas revoluta is in trek voor versiering van patio’s (El Real Alcázar de Sevilla)

De palm is niet winterhard, maar kan gedurende de zomer op een plaats in de halfschaduw op een tegen wind beschutte plaats in de tuin staan. Deze palmvaren neemt genoegen met een kuip of grote pot. Het is een gemakkelijk te verkrijgen palm.

De valse sagopalm (Cycas revoluta) groeit van nature op enkele eilanden in het zuiden van Japan. Het is een uiterst trage groeier. Grote exemplaren zijn daarom kostbaar. Het is de enige palmsoort van het geslacht, die in niet tropische gebieden kan groeien. Andere leden van het geslacht groeien in warme gebieden van Australië, op Madagaskar en in Zuid-Oost-Azië. Cycas behoort tot de orde van de Cycadopsida (palmvarens) en in engere zin tot de familie van de Cycadaceae. Een valse sagopalm kan uitgroeien tot een hoogte van drie meter, maar dat is bij ons uitzonderlijk hoog.

Voortplantingsorganen

Aan de top van de stam groeit een geveerde kroon, gevormd door stengels met hard aanvoelende, geveerde bladen.

Een palmvaren kan wel een doorsnede drie meter hebben

De smalle, lange bladen zijn tot twintig centimeter lang. Ze staan langs tot anderhalve meter lange stengels. De palm kan één- of meerstammig zijn. Het is een zetmeelhoudende stam. Cycas is een naaktzadige plant (Gymnospermae) en tweehuizig. De vrouwelijk organen zijn te vinden rondom de stam bij de top als bladachtige organen. Ze zijn donzig zacht. De mannelijke organen staan als kegels op de stam. Ze zijn roestbruin. De zaden zijn bijzonder hard en hebben een eivorm.

Verzorging

Cycas groeit in een goed doorlatende en luchtige grond. Het beste is speciale palmengrond. De grond moet licht vochtig worden gehouden. Te veel water of een stagnerende waterafvoer leidt tot het afsterven van de palm. Zet deze palm in de zomer buiten. Jonge palmvarens prefereren halfschaduw; oudere exemplaren kunnen in getemperde zon staan. Het is geen palm om in de winter buiten te houden. Laat de palm vorstvrij op een koele plaats overwinteren.
Cycas kan worden vermeerderd door zaaien of door zijscheuten te laten wortelen in palmgrond.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in