Washongtonia filifera

0
437

Washingtonia is een waaierpalm. Het geslacht telt twee soorten. De ene soort groeit in Arizona en het zuiden van Californië, de andere in Mexico. Deze palm maakt een rechte stam.

Washingtonia filifera heeft katoenachtige
draden aan de bladen

In Californië wordt deze palm ook wel petticoatpalm genoemd, omdat de afgestorven bladen als een rok rond de stam blijven hangen. De palm kan in de zomer buiten staan, maar moet ’s winters binnen overwinteren.

Washingtonia behoort tot de familie van de Arecaceae (Palmae). In het zuiden van de Verenigde Staten is deze palm op grote schaal als laanbeplanting te zien. De palm kan tot achttien meter hoog worden. Bij ons is een hoogte van vier meter al formidabel. De petticoatpalm groeit met een rechte, onvertakte stam. De grote bladen groeien aan de top. Daaronder hangen de afgestorven bladen tegen de stam aangedrukt om daar uiteindelijk door de wind vanaf te vallen. De bladen zijn opgebouwd uit spitse segmenten. Tussen de segmenten en aan de bladen groeien lange, witte, katoenachtige draden, die kenmerkend zijn voor Washingtonia filifera.

De palm kan in doorsnede viereneenhalve meter breed worden. In de loop van het seizoen verschijnen aan een volwassen palm kleine witte bloemen op lange stengels, die ver buiten de kroon uitsteken. De bloemen staan zeer regelmatig langs de bloemstengels. De bevruchte bloemen worden later geelbruine (steen)vruchten, die in de winter volkomen zwart worden. Zaden kunnen in het voorjaar worden gezaaid.
Washingtonia robusta groeit voornamelijk in Mexico. Deze palm kan meer dan vijfentwintig meter hoog worden. De palm lijkt op Washingtonia filifera, maar is slanker van vorm. De bladen zijn minder spits en minder gesegmenteerd. De vruchten zijn bruin.

Overwinteren

Beide palmen kunnen in de zomer op een heel zonrijke plaats buiten worden gehouden;. Het zijn liefhebbers van warmte en zon. Vanaf het najaar moeten de palmen binnen overwinteren bij een temperatuur, die niet lager mag zijn dan 18 °C. Verpot deze palmen ieder jaar naar een grotere pot of kuip. Gebruik palmengrond. Die bevat de noodzakelijke voedingsstoffen en is goed water doorlatend.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in