Trachycarpus fortunei, de Chinese waaierpalm

0
749

‘Iemand inpalmen’ is gelijk aan iemand voor een standpunt winnen. Nu slaat dit niet direct op een boomachtige palm, maar meer op iemands handpalm. Het heeft een wat negeatieve bijklank; greep op iemand krijgen.

Trachycarpus fortunei

Voor de Chinese waaierpalm zou ik u wel willen inpalmen. Dit tot de meest winterharde palmen behorende geslacht is zeker voor beginners, die eens een palm in de tuin zouden willen laten groeien, het meeste aan te bevelen. Er zijn enkele goed te gebruiken Trachycarpus-variëteiten te koop.

Het geslacht Trachycarpus telt zes soorten. Daarvan zijn enkele soorten geschikt om buiten in de tuin te groeien. Deze soorten zijn redelijk winterhard. Met wat voorzorgsmaatregelen komen ze goed de winter door. Het geslacht behoort tot de familie van de palmachtigen (Arecaceae of Palmae).

Waaiervormig samengesteld blad

Trachycarpus fortunei groeit van nature in het zuiden van China en tot op betrekkelijk grote hoogte in het Himalayagebergte. Grote verschillen in temperatuur op de natuurlijke groeiplaats maakt deze palm zo geschikt voor ons klimaat. Een temperatuur tot -16 °C wordt door de palm verdragen. Bij een lang aanhoudende winter of een winter met veel sneeuw is bescherming nodig. Deze palm heeft rondom de stam rafelige vezels; een welhaast natuurlijke bescherming tegen een lage temperatuur. Plant Trachycarpus op een tegen wind beschutte plaats in de halfschaduw of volle zon. Het is een oppervlakkig wortelende palm, die zich wel goed laat verplanten, mocht dat nodig zijn. De bladen staan op lange stengels in waaiervorm. Het zijn samengestelde bladen bestaande uit spitse segmenten. Een waaier kan tot anderhalve meter breed worden.

 
Trachycarpus fortunei kan tot 9 meter hoog worden Vruchten van Trachycarpus fortunei

Bloemen en vruchten

Trachycarpus kan in goede zomers met gelige bloemen bloeien. De bloemen staan in lange, opvallende tuilen. Na de bloei vormen zich donkerblauwe bessen in trosvorm. De bessen zijn zo groot als een flinke knikker en iets wit bewaasd. Het is een spectaculair gezicht als er veel trossen met bessen zijn.

Andere Trachycarpus-soorten/variëteiten

Trachycarpus fortunei ‘Charlotte’ is een gekloonde variëteit afkomstig uit Charlotte in North Carolina. Deze variëteit is redelijk winterhard.
Trachycarpus fortunei ‘Queensboro’ is heel goed bestand tegen vorst tot -18 °C. Deze variëteit is ook afkomstig uit de Verenigde Staten.
Trachycarpus nanus groeit met meer blauwgroen blad. Het is een dwergvorm met waaiers tot dertig centimeter groot. Goed bestand tegen een temperatuur rond -15 °C. De palm is geschikt voor een zonnige standplaats op wat droge grond.
Trachycarpus takii komt van nature voor in vochtige eikenbossen in de Himalaya. Deze palm kan tot zes meter hoog worden. Het is een langzame groeier. De stam is aanvankelijk glad, maar aan de top bedekt met bruine vezels (restanten van afgestorven blad). Deze palm kan lage temperaturen van -13 tot -18 °C aan. De bloemen zijn wit en er komen paarsachtige, niervormige besvruchten aan. Het waaiervormige blad wordt 30 tot 40 centimeter breed.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in