Howea fosteriana, kentiapalm

0
520

De kentiapalm (Howea fosteriana) is tegenwoordig (2002) een veel gevraagde huispalm. Deze palm heeft niet veel verzorging nodig. In de zomer kan hij op een licht beschaduwde plaats in tuin en patio worden gehouden. In het gebied waar Howea van nature groeit, kan de palm tot bijna twintig meter hoog worden.

Kentiapalm is een goede kamer- en patioplant

In pot of kuip kunnen ze jaren lang blijven staan zonder dat er verpot moet worden. De kentiapalm wordt in dat geval tot zo’n drie meter hoog. Het is een vorstgevoelige palm, die toch wel bij een lage temperatuur kan worden gehouden.

Howea fosteriana groeit van nature op Lord Howe Island voor de oostkust van Australië. De eerste naam is afgeleid van de hoofdstad op het eiland: Howeia. De tweede naam is afkomstig van de Duitse plantkundige H. von Forster (1847 – 1930). Het geslacht behoort tot de familie van de Arecaceae, waartoe onder meer ook Brahea, Butia en Trachycarpus behoort. Howea heeft sierlijk geveerd blad aan lange, gladde stelen. De bladen bevinden zich aan het topeinde van de gladde stam. Van nature groeit deze palm op tussen andere bomen in. Ook direct aan het strand is de palm in groepen te vinden. Een licht beschaduwde plaats is vereist. Zeker als het een jonge palm betreft.

Verzorging

De kentiapalm groeit op luchtige, goed water doorlatende grond. In een mengsel van palmengrond en wat humus kan deze palm jarenlang groeien. Naast een licht beschaduwde plaats mag de luchtvochtigheid niet te laag zijn; anders wordt het blad of de bladrand eerst geel en later bruin. Ook als water kalkrijk is of de grond te veel kalk bevat, worden de bladpunten bruin. Spuit de palm af en toe met water af. De bladen worden er mooi schoon van en behouden hun groene kleur beter. Let ook op de vochtigheid van de grond. Die mag nooit uitdrogen.
Howea kan uit zaad worden vermeerderd. Om zaden te laten kiemen is een constant warme grond van 27 °C vereist. Een kas is onontbeerlijk om de palm verder groot te brengen. In de winter moet de plant binnen worden gehouden. De temperatuur mag niet lager zijn dan 10 °C en niet veel hoger dan 16 °C. De onderste bladen kunnen bruin worden. Dat is normaal. Verwijder deze bruine bladen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in