Ajuga reptans, zenegroen is altijd groen

0
493

Soorten zenegroen komen van nature in Nederland en België voor. Slechts één soort telt vele variëteiten. De andere soorten leiden hun verborgen bestaan en worden slechts door botanici opgemerkt. Zenegroen is een prima bodembedekkende plant, die zowel in de zon als in de schaduw goed groeit.

Vanaf mei tot ver in oktober bloeit Ajuga reptans meer of minder rijk

In de voortuin is de plant goed te gebruiken als vervanging van een postzegeltje gras.

Ajuga reptans heeft veel variëteiten, waaruit een keuze gemaakt kan worden. De variatie ligt vooral in bladen met verschillende kleuren. Zenegroen neem je vooral ook om het blad, dat er zomer en winter aanblijft. De bloemen zijn licht of diep donkerblauw. Zenegroen behoort tot de familie van de dovenetelachtigen (Lamiaceae).
Ajuga reptans wordt maximaal vijftien centimeter hoog. Als er bloemen aanzitten, wordt de bedekking tot maximaal veertig centimeter hoog. Zenegroen breidt z’n territorium uit door middel van kruipende wortelstokken. De bedekking gaat relatief snel. Plant zenegroen op een onderlinge afstand van twintig centimeter. Na één jaar is de bodem er dan volledig mee bedekt.

In Midden- en Zuid-Europa en Zuidwest-Azië groeit harig zenegroen (Ajuga genevensis. Vooral in Zwitserland zijn er op enkele plaatsen forse aantallen van te vinden. De plant is in Nederland ingevoerd, maar komt nog maar sporadisch voor in droge weilanden en langs bosranden. Vooral de stengel is flink bezet met haren. De plant komt in kleine groepjes voor, maar verbreidt zich niet met worteluitlopers. Piramidezenegroen (Ajuga pyramidalis) komt voor op droge duinvlaktes en op schrale, zure grond. Zowel blad als stengel is zacht behaard. De bloemen zijn opmerkelijk lichter blauw van kleur dan de twee andere soorten. Kruipend zenegroen Ajuga reptans komt in Nederland op tal van plaatsen in het wild voor. Op rijke zand- en leemgrond, in licht vochtige bossen en matig voedselrijke (mesotrofe) weilanden is kruipend zenegroen soms aan te treffen. Deze zenegroen groeit met een vierkante, massieve stengel die onbehaard is.
Zenegroen dankt z’n naam aan ‘zene’ dat geheel of altijd betekent.

Soort/variëteit Hoogte in cm Bijzonderheden
pyramidalis ‘Metallica Crispa’ 20 Blad glanzend purperrood, gekruld. Goede bodembedekker.
reptans 15 Blad groen. Goede bodembedekker.
reptans ‘Atropurpurea’ 15 Blad donker roodbruin tot purperbruin.
reptans ‘Braunherz’ 15 Blad brons bruinkleurig
reptans ‘Burgundy Glow’ 15 Blad driekleurig: groen, brons, bruin.
reptans ‘Catlin’s Giant’ 15 Groot bruingroen blad.
reptans ‘Jungle Beauty’ 15 Groen tot bronsgroen blad. Half-wintergroen
reptans ‘Multicolor’ 20 Blad bronsbruin met roze en witte vlekken. Vormt dichte bedekking.
reptans ‘Variegata’ 15 Met witbont blad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in