Aubrieta

0
547

Voor een kleurrijk accent in het voorjaar is Aubrieta een geschikte plant. Flinke pollen tot plakkaten kunnen ze vormen. In rotstuinen mag deze plant niet ontbreken en ze hangen ook graag over een tuinmuurtje.

Aubrieta ‘Gloriosa’ is een grootbloemige hybride

Er zijn paarse, blauwpaarse, rode en roze hybriden te koop. Voor wie dit kleurenspektakel nog niet genoeg is, is er ook een bontbladige hybride.

Hybriden zijn planten die door bewuste of onbewuste kruising van soorten onderling zijn ontstaan. Een wat minder fraaie term is bastaard. Hybriden kunnen ook onderling kruisen. Dan bezitten ze genen van beide soorten.
Aubrieta groeit van nature in Zuid-Europa en Klein-Azië. Wandelaars in de Alpen kunnen Aubrieta op kalkrijke hellingen aantreffen. In Griekenland groeit Aubrieta macedonica in het wild. De plant is genoemd naar de Franse schilder Claude Aubriet (1668 – 1743) en is sinds 1710 in cultuur.

Aubrieta groeit met liggende stengels, die gemakkelijk wortelen. De groeiwijze is bodembedekkend. De plant wordt niet hoger dan tien tot vijftien centimeter. De bloeiperiode ligt vanaf half april tot ver in juni. Een zonnige tot halfschaduwrijke plaats is vereist om een goede bloei te krijgen. De plant groeit het liefst op een humusrijke, zandige tot lemige, kalkrijke grond.

Blad van Aubrieta is meestal spatelvormig

Stekken of scheuren

Aubrieta moet geregeld worden gestekt of gescheurd. Na drie tot vier jaar wordt het centrum kaler. De groei en bloei verplaatsen zich van binnen naar de buitenrand. Ma de bloei kan de plant worden gestekt door stukjes stengel met blad in een licht mengsel van zand en compost te steken. Scheuren van de plant kan ook na de bloei. Jonge of gescheurde planten kunnen ter plaatse worden uitgeplant. Let in het begin goed op het vochtgehalte van de grond en geef zo nodig water.

Aubrieta heeft een wat grijsgroene bladkleur. De bladen zijn langwerpig van vorm, driehoekig, spatelvormig of ruitvormig. De bladen staan op korte bladsteeltjes en voelen viltig aan. Plant Aubrieta in groepen, dan heeft het effect. In muurholten of tussen rotsen geplant zorgt Aubrieta voor een verrassend voorjaarsspektakel.

De beste hybriden

Hybriden Bloemkleur
‘Argenteovariegata’ blauw, met witbont blad
‘Blue Emperor’ zuiver violetblauw
‘Blue King’ licht violet
‘Double Stock-flowered Pink’ lichtroze, grootbloemig gevuld
‘Drayton’ paars, later violet
‘Dr. Mules’ violet
‘Gloriosa’ purperroze, grootbloemig
‘Hendersonii’ lichtblauw
‘Ina den Ouden’ violet
‘J.S.Baker’ paars
‘Joy’ lichtpaars
‘Lavender’ lavendelblauw
‘Leichtlinii’ karmijnroze
‘Mrs. Lloyd Edwards’ purperviolet
‘Red Carpet’ zuiver rood
‘Rosengarten’ roze
‘Tauricula’ paars
‘Vindictive’ karmijnrood
‘Whitewell Gem’ violetblauw, grootbloemig

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in