Hondsdraf net zo mooi als welke plant ook

0
632

Met de typering ‘onkruid’ wordt deze prachtige bodembedekkende plant al snel afgedaan.Hondsdraf komt spontaan voor op beschaduwde plaatsen, waar je het soms maar liever niet wil hebben.

Een veldje met hondsdraf doet niet onder voor een groep vaste planten

Hondsdraf is niet zomaar te koop in een tuincentrum; wel bij een kwekerij die in kruiden is gespecialiseerd. Een veldje met bloeiende hondsdraf is in maart – juni een belevenis.

Hondsdraf (Glechoma hederacea) is een soort uit de familie van de lipbloemigen (Labiatae). Op licht beschaduwde plaatsen, tussen hakhout en op vochtige, ruige grasbermen is hondsdraf algemeen voorkomend. Hondsdraf groeit op vrijwel alle grondsoorten. Het kruid wortelt oppervlakkig en is daardoor makkelijk weg te schoffelen, voor wie het in de weg staat. Typerend voor hondsdraf is de spreidende groeiwijze. De bladeren proberen het schaarse licht op te vangen.

Hondsdraf bloeit met bloemen in een
hemelsblauwe kleur

Vandaar de tweede naam: hederacea = als van klimop.

Bloemen van hondsdraf staan in kransen in de oksels van de bladparen. Hondsdraf heeft twee bloeivormen: bloemen met uitsluitend een stamper en bloemen met stamper en meeldraden. Helmknoppen staan als twee witte kruisjes tegen het bovendeel van de lip. Liggende stengels (zonder bloem of bloemen) wortelen op de knopen. Door deze groeiwijze verbreidt hondsdraf zich tamelijk snel.
De mooi bonte variëteit Glechoma hederacea ‘Variegata’ doet het heel mooi in bloembakken en hangmanden.

Hondsdraf wordt in de volksmond ook wel kruip-door-de-tuin genoemd. De bladeren zijn volkomen glad en mooi gekarteld. Op een voor verwildering in aanmerking komend plekje is hondsdraf uitstekend te gebruiken.
In de homeopathie wordt thee van hondsdraf gebruikt om eetlust op te wekken. Warme compressen met een aftreksel van hondsdraf zouden werkzaam zijn tegen moeilijk te genezen wonden. Een aftreksel in azijn gekookt werkt pijnstillend bij kiespijn. Werkzame bestanddelen zijn: etherische olie (groene kleur), looistof en vetzuur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in