Gloriosa, een klimmende lelieachtige

0
1639

Een combinatie van vlammend rood met saffraangeel langs de randen van de kroonbladen is het beeldmerk van Gloriosa. Begin jaren zestig waren bloemen van deze plant een nouveauté in bloemistenland.

Gloriosa superba ‘Rothschildiana’ is de minst moeilijk te houden Gloriosa

De bloemen waren meteen duur. De prijs voor een plant is momenteel redelijk. Het is goed mogelijk ze zelf op het balkon of in een serre groot te brengen. Zet Gloriosa op een plaats met morgenzon. Als het je eenmaal lukt om deze plant ieder jaar weer uit de grond te toveren, dan raak je eraan verslingerd.

Gloriosa is bijzonder. Niet alleen is de bloem fraai om te zien, botanisch gezien is het een zeldzaamheid, dat een knolgewas en bovendien een lelieachtige klimt. De plant hecht zich met bladranken aan een klimoppervlak. De bladranken hebben de vorm van kurkentrekkerachtige, slanke stengels. Met behulp van de bladranken kan Gloriosa een hoogte van anderhalve tot twee meter bereiken. Van oorsprong komt de plant uit gematigde zones van Afrika en West-Azië. Sommige botanici brengen Gloriosa in verband met Colchicum. Gloriosa bevat ook colchicine, een uiterst giftige stof. Oppassen dus met de sappen van de plant.

Bloemen van Gloriosa lenen zich voor een bruidsboeket

Evenals Colchicum behoort Gloriosa tot de Liliaceae.

Gloriosa moet geplant en gehouden worden in een goed doorlatende, licht humeuze grond. Leg onder in de pot een flinke hoeveelheid potscherven als drainage. Waar de plant absoluut aan kapot gaat, is gietwater dat te lang blijft staan. Door te lang vasthouden van water verrot de knol. Tijdens het groeiseizoen van de late lente tot het begin van de herfst: geef de plant wekelijks een beetje vloeibare mest met het gietwater mee. Gloriosa stelt geen eisen aan een bepaalde luchtvochtigheid, maar wel aan de temperatuur. Een minimumtemperatuur van 16 °C is nodig om een gezonde plant te houden. Te lage buiten- en grondtemperatuur veroorzaken bladluis.

Overhouden

In de herfst begint Gloriosa af te sterven. Dit is normaal. In de gebieden waar de plant van nature groeit, gebeurt dit ook. Daarom is het noodzakelijk om vanaf het begin tot halverwege de herfst het water geven geleidelijk aan te verminderen en aan het einde van de herfst helemaal geen water meer te gegeven. De knol overwintert dus in vrijwel droge grond. De plant moet binnen overwinteren bij een temperatuur die niet lager is dan 13 °C. Plant de knol aan het begin van de lente in een pot van vijftien centimeter in doorsnede. Breng een gronddekking van tweeëneenhalve centimeter boven de knol aan. Zodra de stengels lengtegroei vertonen, mag er weer vloeibare kamerplantenmest en gietwater worden gegeven.

Vermeerderen

Gloriosa is te vermeerderen door jonge uitlopers in het voorjaar los te snijden van de knol. Plant de uitloper(s) in een pot van vijftien centimeter doorsnede. Jonge planten hebben een aanlooptijd nodig om uitbundig te kunnen bloeien. Wie erin slaagt zaad te winnen, kan in het voorjaar zaaien bij een temperatuur van constant 24 °C. Beschut jonge planten tegen wind en bindt ze aan bamboestokken. Zet de bamboestokken in de pot in de vorm van een omgekeerde piramide, zodat scheuten de ruimte hebben om goed uit te groeien.

Variëteiten

Gloriosa superba ‘Rothschildiana’ is de bekendste en het minst moeilijk te houden. Kroonbladen van deze variëteit hebben grote, rozig rode bloemen met langs de rand een diepgele kleur. De kroonbladen zijn sterk gegolfd.
Gloriosa superba ‘Simplex’ heeft een kleinere bloem, terwijl de kleur van de kroonbladen meer dieporanje is getint.
Alle variëteiten hebben lange meeldraden, die vrijwel haaks op de kroonbladen staan. Knip uitgebloeide bloemen uit de plant.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in