Bieslook

0
426

Allium schoenoprasum, bieslook en ook wel pijpgras genoemd, komt voor in het grootste deel van het noordelijk halfrond. Het werd 300 jaar v. C. door de Chinezen al gebruikt en in cultuur gebracht. In oude kruidenboeken staat vermeld dat het ’te veel genuttigd slapeloosheid en troebele ogen veroorzaakt’. Men beweerde ook dat het dronkenschap verdrijft èn aanspoort tot onkuisheid. Het kruid bevordert eetlust en spijsvertering en werkt vochtafdrijvend.

Bieslook behoort tot de lelieachtigen en is familie van de ui en knoflook.

De polvormige vaste plant heeft een hol, buisvormig blad, wordt van 15 tot 50 cm hoog en bloeit van tot augustus met lilapaarse, bolvormige bloemen. Het kruid kan vanaf eind maart, begin april worden gezaaid in een wat kalkrijke, goed bemeste, vochtige grond, zowel op een zonnige als op een schaduwrijke plek.

De zaailingen kunnen in kleine bosjes worden uitgezet met een plantafstand van zo’n 20 cm. De plantjes mogen niet dieper worden uitgeplant dan ze hebben gestaan en moeten goed vochtig worden gehouden. Bieslook kan ook makkelijk in een bloempot op de vensterbank of het balkon worden geweekt. Het schijnt dat koffiedik een goede meststof is voor bieslook.

Vermeerderen kan ook door in het voorjaar flink uitgegroeide planten te scheuren. Bieslook kan ongeveer vier jaar op dezelfde plaats blijven staan. Het oogsten kan al zodra de plantjes ± 20 cm hoog zijn. Ze hebben een zachte uiensmaak en naast vitamine A en B een hoog gehalte aan vitamine C. Door tijdens de bloeiperiode de bloemetjes te laten zitten, verliest het kruid een deel van z’n kracht.

Keukenkruid

Fijngesneden blad is lekker in salades, ragouts, sauzen en dressings. Door het mee te koken verdwijnt de smaak, ook gedroogd verliest het snel z’n aroma. Het kan fijngesneden, verpakt in een plasic bakje of zakje, heel goed worden ingevroren. Bloemen kunnen worden gebruikt als garnering van gerechten.

Variant

Chinese bieslook (chin suàn) heeft grasachtig, plat blad. Het lijkt erg veel op gewone bieslook, maar het heeft een zachte knoflooksmaak, waardoor het kan dienen als vervanger van knoflook. Het kan ook zelf worden gezaaid (winterhard). Chinese bieslook kan wel worden meegestoofd. En ingevroren. Het is als groente in bosjes te koop in toko’s.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in