Engels gras: geliefd om zijn donzige ronde bloemen

0
529

Engels gras of strandkruid komt van nature voor op zilte gronden langs de kust van Ierland, Engeland, Nederland, Denemarken, langs de fjorden van Noorwegen en ook op het Zuid-Amerikaanse continent. Het is een plant die in gematigde klimaten groeit. In de tuin is het een goede zodenvormende plant. Op vochtig zandige grond groeit en bloeit Engels gras uitstekend. Maar het is geen echte vervanger van het gazon.

Engels gras heet in vakjargon Armeria. Daarvan zijn veel soorten en variëteiten in omloop. Sommige soorten hebben een polvormige groeiwijze, andere groeien als zoden of kussens. Alle soorten hebben gemeen dat de blaadjes lijn- of naaldvormig zijn. Ze zijn wintergroen, alhoewel soms ook de blaadjes in de winter bruinrood aanlopen. Armeria behoort tot de familie van de strandkruidachtigen (Plumbaginaceae)
Aan de Ierse kusten komen onafzienbare plakkaten met Armeria maritima voor. In de zomer zijn de boorden van de zeereep rozerood afgezoomd door de geweldige bloei van het Engels gras. In Nederland is de plant beschermd.
Gelukkig zijn kwekers erin geslaagd om goede soorten en variëteiten voor de tuin te kweken, waarvoor een zilte bodem geen ‘must’ meer is. Naast roze soorten bestaat er ook een witte soort en variëteit.
Engels gras kan worden vermeerderd door te groot geworden pollen in maart of april te scheuren. Zaaien kan in februari, in de koude bak onder glas. De plantjes kunen in april buiten worden uitgeplant met een afstand van 20 x 20 cm.

Bekende en minder bekende tuinsoorten

Botanische naam Hoogte (cm) Bloeitijd Kleur
Armeria alpina 20 juni – aug lilaroze
Armeria caespitosa 5 juni roze
Armeria girardii 10 mei – juli lichtroze
Armeria juniperifolia
‘Beavan’s var.’
5 mei – juli rozerood
Armeria maritima 10 – 15 juni – sept roze
Armeria maritima ‘Alba’ 20 mei – juli wit
Armeria maritima
‘Düsseldorfer Stolz’
10 – 15 juni – sept helderroze
Armeria maritima
‘Laucheana’
15 apr – juni donkerroze
Armeria maritima
‘Rosea’
20 mei – juli helderroze
Armeria maritima
‘Splendens Perfecta’
20 mei – aug donkerroze
Armeria maritima
‘Vindictive’
15 mei – juli rozerood
Armeria plantaginea
var. leucantha
30 mei – juli wit
Armeria pseudoarmeria
‘Bees Ruby’
40 – 60 juni – juli roze

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in