Zeeuws knoopje

0
593

Het Zeeuws knoopje is een dankbare vaste plant. Vrijwel de hele zomer verschijnen er onafgebroken innemende bloemen. De schermvormige bloemen zijn een lang leven beschoren. Ze groeien op vrijwel iedere grond als die in de zomer maar vochtig genoeg blijft. Het is een uitstekende plant voor in de zon of halfschaduw.

Het Zeeuws knoopje behoort tot de familie van de schermbloemigen (Umbelliferae). Bloemen zijn bij een vluchtige blik schermvormig van opbouw. In werkelijkheid is het scherm opgebouwd uit kransen met piepkleine bloemen, die omgeven zijn met een ruche van bloemschutblaadjes.

Astrantia major vormt grote pollen met veel bloemen… …en het zijn plaatjes om te zien

Astrantia komt van nature voor in Midden- en Oost-Europa en Azië. De planten groeien in bergweiden en op open plaatsen in bossen. De plant voelt zich het beste thuis in een vochtig, voedzaam milieu: plant ze in de buurt van een vijver of langs een watervalletje. Alleen als de grond vochtig genoeg blijft, groeit het Zeeuws knoopje in de volle zon. Behalve in de tuin doet het Zeeuws knoopje het ook heel goed op vaas. De hoofdbloeiperiode van Astrantia valt in mei – juni. In de nazomer vindt opnieuw (her)bloei plaats.

Bloem van Astrantia minor
Van A. major zijn veel variëteiten bekend, de bloei
is er niet minder om
De bloem is in twee fasen te zien: met opstaande en al platte schutbladen

Vermeerderen

Astrantia kan worden gescheurd of gezaaid. Scheur de planten in het voorjaar in kleine delen en plant ze op een onderlinge afstand van dertig centimeter uit. Aan het begin van de zomer kan er worden gezaaid, de uitkomst is echter heel onzeker. Het Zeeuws knoopje blijkt heel variabel te zijn in wat je uit zaad krijgt. Om die reden is het beter om planten te scheuren, dan weet je tenminste dat je ze soortecht terugkrijgt. De plant wordt ongeveer vijfenveertig centimeter hoog, met de bloemstengels meegerekend ongeveer negentig centimeter.

Variëteit Bloemkleur Bijzonderheden
‘Claret’ dieprood wordt meestal gezaaid
‘Hadspen Blood’ donker-robijnrood mooi getand groen blad
‘Lars’ donkerrood kleinbloemig
‘Rosea’ roze bloeit zeer rijk
‘Rubra’ paarsrood rijk bloeiend
‘Ruby Wedding’ diep donkerrood grote bloemen
‘Sunningdale Variegated’ groenig witte bloemen bont blad
ssp. involucrata ‘Canneman’ eerst rood, later groenwit met gefranjerde schutbladen
ssp. involucrata ‘Shaggy’ lichtend bruinrood rijk bloeiend

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in