Calamintha, steentijm of mooie munt

0
610

De naam Calamintha komt al voor in het oud-Grieks en betekent ‘mooie munt’. Of het om dezelfde plant gaat, die wij Calamintha noemen, is maar de vraag.

Clamintha grandiflora heeft gezaagd blad en bloeit met grote, felroze gekleurde bloemen

In ieder geval weten we dat het om een aromatisch geurende plant gaat en dat doet onze Calamintha zeker. Het is een bosplant, die zich in droge tot lichtvochtige bossen op lichtbeschaduwde plaatsen thuisvoelt.

Calamintha is een Lamiaceae. Van nature komt de plant voor in Europa, Azië en Noord-Afrika tot Iran. Een groot verspreidingsgebied dus. De plant lijkt op munt (Mentha) en geurt hetzelfde. Bladen staan langs vierkante stengels; kruisgewijs tegenover elkaar staand. Van die bladen wordt wel thee getrokken, dat wordt gebruikt in de kruidengeneeskunde.

Calamintha grandiflora komt uit Iran. De plant is in de handel als sierplant en als kruid. Lange stengels groeien uit de kruipende rizomen. Het blad is lichtgroen. De bloemen verschijnen in de bovenste bladoksels. Steentijm is redelijk goed winterhard. Vermeerder door de rizomen te delen. In na- of voorjaar hoeft de plant niet te worden afgeknipt.
Ze onderscheidt zich van de munt door grotere bloemen, die in eindstandige trossen op stengels staan. Calamintha bloeit in de periode mei – juli.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in