Heuchera is hartveroverend

0
639

Parapluplantje of purperklokje is de volksnaam voor Heuchera. Eind negentiende eeuw is de plant ingevoerd uit het zuiden van de Verenigde Staten en het noorden van Mexico.

Heuchera x brizoides ‘Pluie de Feu’ is heel lang in cultuur

De hartvormig gelobde bladeren staan in een rozet. De ijle bloemstengels rijzen op uit het hart van de plant en zijn bezet met kleine klokvormige bloemen. Heuchera bloeit lang. Dit alles te zamen maakt het tot een lieflijke plant, waaraan je je hart verpandt. Er zijn er die wit, felrood of roze bloeien en die groen of chocoladebruin blad hebben.

Heuchera heeft zogenaamde wortelbladeren, die met een lange steel direct aan de wortel van de plant vastzitten. Het blad van alle Heuchera-soorten is sierlijk hartvormig. Sommige soorten van het geslacht hebben een grijszwarte tekening op het overigens groene of purperbruine blad. Plant Heuchera in de halfschaduw op een voedselrijke en permanent vochtige plaats. De hoofdbloei is van mei tot en met augustus.
Heuchera behoort tot de familie van de steenbreekachtigen (Saxifragaceae).

 
Heuchera micrantha ‘Palace Purple’ heeft chocoladekleurig blad, wat mooi contrasteert met rozewitte bloemen Heuchera moet af en toe opnieuw worden geplant

Heuchera wordt 15 tot 60 centimeter hoog – de bloemen niet meegerekend – uiteraard afhankelijk van de soort of variëteit.
De plant heeft de neiging boven de grond uit te groeien. Het rozet met bladeren komt daardoor steeds meer boven de grond te staan. De bladeren worden hierdoor steeds kleiner van omvang en de bloei neemt af.Dan is het nodig om in het vroege najaar (september) of in het voorjaar (maart) de planten uit te graven en te ontdoen van de lange wortel. Breek of snij het rozet met bladeren van de wortel af. Laat een stukje van de oude wortel aan de plant. Plant vervolgens de plant(en) opnieuw uit in humeuze grond. Hierna worden de bladeren weer groter en wordt de bloei rijker. Deze handeling moet om de 2 à 3 jaar worden herhaald.
Soms worden de wortels aangevreten door de larven van de taxuskever met verwelking als gevolg. Vernietig aangetaste planten direct.
Heuchera is uitstekend geschikt als beplanting onder een licht doorlatende struik, in een groot vlak of als rand in/langs een border.

Andere soorten

Botanische naam Bloemkleur Hoogte (cm)
Heuchera americana ‘Chocolate Ruffles’ lichtroze 35 – 50
Heuchera americana ‘Regal Globe’ lichtrood 35 – 45
Heuchera cylindrica ‘Nora Barlow’ rood 30 – 40
Heuchera x brizoides ‘Pluie de Feu’ felrood 30 – 45
Heuchera x brizoides ‘Snow White’ wit 40 – 50
Heuchera x brizoides ‘Gracillima’ lichtroze 20 – 30
Heuchera x brizoides ‘Huntsman’ helderrood 20 – 30
Heuchera x brizoides ‘Miss Greenhall’ helderrood 20 – 30
Heuchera x brizoides ‘Pink Delight’ lichtroze 20 – 30
Heuchera x brizoides ‘Red Pimpernel’ helderrood 30 – 40
Heuchera x brizoides ‘Souvenir of C.W.Dod’ helderrood 20 – 25
Heuchera x micrantha ‘Palace purple’ lichtroze 30 – 45
Heuchera ‘Gracillima’ helderroze 25 – 30
Heuchera ‘Pewter Moon’ lichtroze 40 – 60
Heuchera ‘Rachel’ roze 40 – 60
Heuchera ‘Rakete’ rood 40 – 50
Heuchera ‘Red Spangles’ karmijnrood 40 – 50
Heuchera x heucherella alba ‘Bridget Bloom’ wit 25 – 40

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in