Papaver orientale, een oosterse klaproos

0
438

Oosterse papaver bloeit als koningin van de voorzomer. De grote gekleurde bloembladen lijken gemaakt van het mooiste satijn, dat er bestaat.

Ze balanceren joyeus bij elke lichte bries boven fris groen behaarde stengels. Zodra de zon voelbaar neerschijnt, opent de bloemknop zich om te kunnen stralen met de mooi gekleurde, tere bloem. Met oosterse papaver in de tuin kun je met recht spreken van een klaproos.

De klaproos met de grootste en opvallendste bloem is zonder meer Papaver orientale. In de volksmond wordt hij de oosterse klaproos genoemd. Het is één van de vele soorten uit de familie van de Papaveraceae. Het is een sterke plant die weer en wind kan verdragen. In kuststreken groeit en bloeit deze papaver uitstekend; zilte neerslag deert hem niet.

Papaver orientale ‘Cedric Morris’ bloeit met zachtroze bloemen

Op zandige, lichte grond of licht humeuze grond gedijt papaver het beste. Geef de plant een plaats in de schroeiende zon en hij overleeft het met glans. Menige vaste plant legt zo het loodje, Papaver orientale niet.

Het natuurlijke verspreidingsgebied van Papaver orientale loopt van de Kaukasus tot ver in Iran. De oosterse papaver heeft grote behaarde bladen, die veerdelig zijn samengesteld. De plant wordt zestig centimeter tot één meter hoog. De bloemen verschijnen op lange, behaarde stelen boven de in rozet staande bladen. De bloemen zijn gemiddeld tien tot vijftien centimeter groot.

De papaverbloem zelf bestaat uit gekleurde kroonbladen met meestal een donker hart in het midden.

Papaver orientale ‘Beauty of Livermore’ is de bekendste oranjerode variëteit

Donker zwartbruin gekleurde meeldraden steken prachtig af tegen de bloembladen. Van Papaver orientale is een aantal variëteitengeschikt voor de tuin. Papaver orientale ‘Beauty of Livermore’ is een grootbloemige variëteit met felgekleurde oranjerode bloemen. ‘Cedric Morris’ heeft zalmroze bloemen, terwijl ‘Flamingo’ witte bloemen met een zachtoranje rand heeft. ‘Mrs Perry’ is bleekroze en ‘Perry’s White’ bloeit met roomwitte bloemen. Kleinbloemig is onder meer ‘Karine’ (pastelroze) en ‘Kleine Tänzerin’ (lilaroze).

Papaver orientale bloeit in mei – juni. In de zomer sterft het blad vroegtijdig af. Daarom is deze papaver typisch een ‘bij’plant. Zet hem tussen andere vaste planten in, die – op dat moment – nog niet bloeien. Zodra de bladen zijn afgestorven, kan de plant (in de zomer) worden verplant of worden vermeerderd uit wortelstek. Plantafstand: 45 – 90 centimeter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in