Paris quadrifolia is azuurblauw

0
490

De eenbes behoort tot een van de fraaiste, bijna bodembedekkende planten. Ze komen van nature in Europa en Azië voor.

Bij Paris quadrifolia zijn duidelijk de vier bladen in kransvorm te zien

In het voorjaar steken de bloemen op steeltjes parmantig boven de bladen in kransen omhoog. In de zomer gevolgd door één enkele, prachtig azuurblauwe bes.

De eenbes is er in wel twintig soorten. Toch is Paris quadrifolia in Nederland het meeste te zien. Het is een winterharde vaste plant. De kruidachtige plant heeft rizoomwortels en groeit op licht beschaduwde plaatsen heel krachtig. Een humusrijke, lichtzure, maar permanent vochtige grond is daarbij belangrijk. De eenbes is verwant aan de boslelie en het drieblad. Beide geslachten behoren tot de Trilliaceae. Paris quadrifolia staat ook wel te boek als Paris tetraphylla. Als gelachtsnaam stond de plant eerder bekend als Daiswa.

Paris japonica groeit met acht tot twaalf bladen in kransvorm

Volgroeide pollen van een eenbes kunnen in het najaar worden gedeeld of gezaaid.

Minder bekend is Paris japonica. Deze plant is afkomstig uit Japan en bloeit met bleekroze tot witte bloemen. In tegenstelling tot Paris quadrifolia zijn de bladkransen bezet met acht tot twaalf ellipsvormige bladen. De bladen zijn ook veel langer: twintig tot dertig centimeter. Ook de kleur van de bes is anders, nl. rood. De Japanse eenbes groeit op humusrijke grond in de halfschaduw tot schaduwrijke plaatsen, die uiteraard vochtig moeten zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in