Een uit duizenden, Phlox ‘Chocolate’

0
578

Phlox is een tuinplant, die de meeste mensen wel kennen. Er zijn beschaafde kleuren binnen het sortiment, maar ook zuurstokkleuren, waarvan je als het ware rillingen krijgt.

Phlox ‘Chocolate’, een snoepje
onder de Phloxen

Phlox is een sterke plant, die het op de meeste grondsoorten wel doet. Er zijn meer dan zestig soorten binnen het geslacht. Er zijn vaste planten en eenjarige, groenblijvende en halfgroenblijvende soorten onder. De indeling in soorten en de herkomst van hybriden door kruising is buitengewoon moeilijk. Uit het rijke sortiment koos ik er één: Phlox hybr. ‘Chocolate’.

Phlox vertaald is vlam; vlambloem is de Nederlandse naam voor deze plant. Het geslacht behoort tot de familie van vlambloemachtigen (Polemoniaceae). Het is een echte borderplant. In de meeste tuinen ontbreekt de vlambloem niet. Het is een gemakkelijk te houden plant, bloeit ieder jaar, kan lang op dezelfde plaats blijven staan en komt trouw ieder jaar weer op. De meest gebruikte variëteiten zijn hybriden. Tegenwoordig zijn die vrijwel allemaal ondergebracht in de paniculatagroep, voor zover de bloemen pluimvormig zijn.

De meeste vlambloemen komen van oorsprong uit Noord-Amerika.

De plant groeit compact en regelmatig en bloeit vanaf half juni
tot ver in augustus

Phlox ‘Chocolate’ is een vrij nieuwe hybride. Het diepbruine blad contrasteert op een schitterende wijze met de felgele bloemen. Deze vlambloem bloeit onafgebroken met felgele bloemen. Het blad is diep chocoladebruin. Zoals bij alle soorten vlambloem laat het blad duidelijk de hoofdnerf zien.

Phlox wordt aan het einde van de herfst bij de grond afgeknipt. De plant is volkomen winterhard, zodat afdekking tegen felle vorst niet nodig is. Op vochtige grond is een afdekking wel aan te bevelen. Plant de vlambloem op een goed water doorlatende grond, humus in de grond zorgt voor een gezond gewas. Een plaats in de volle zon is gewenst.

Vermeerderen

Wie Phlox wil vermeerderen, kan de plant in het najaar scheuren of delen. Wie vele jaren van zijn vlambloemen wil genieten, scheurt vlambloemen eens in minstens vier jaar. Echte liefhebbers maken wortelstek in april. Daartoe worden stukjes wortel van een tot twee centimeter lengte in voedzame grond gelegd. In de loop van de zomer kunnen de daarop gegroeide plantjes worden verplant. Door middel van wortelstek krijg je veel planten. Gespecialiseerde bedrijven in de teelt van Phlox nemen wortelstek in de loop van november en planten die op in vorstvrije bakken. Phlox kan ook worden gestekt. Zodra de scheuten in het voorjaar boven de grond komen, wordt de scheut met een stukje van de ondergrondse delen afgesneden en uitgeplant. In feite is het stekken met een hieltje.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in