Salvia farinacea, meelsalie

0
625

Het geslacht Salvia telt vele honderden soorten. Salvia farinacea, de meelsalie, is er slechts één van. Er zijn goede variëteiten verkrijgbaar, die voornamelijk als aanvulling in de border kunnen worden gebruikt.

Salvia farinacea

De soort is hoofdzakelijk eenjarig, hoewel het soms wel kan lukken de plant over te houden. De meelsalie is afkomstig uit Mexico en Texas en in 1838 ingevoerd.

De meelsalie wordt in gebieden met een gematigd klimaat meestal niet ouder dan een jaar. In warme gebieden kan de plant het langer volhouden, hoewel de levensduur meestal niet meer dan vijf jaar bedraagt. Als u meelsalie wilt proberen over te houden, dan knipt u in het najaar de plant terug en dekt hem af tegen vorst. Als u een meelsalie in de border wilt gebruiken, dan kunt u beter aan het begin van de zomer voorgezaaide planten kopen.

De plant wordt ongeveer vijfenveertig centimeter hoog

De meelsalie moet in een voedzame, goed doorlatende grond worden geplant. Plant ze op een onderlinge afstand van veertig centimeter in een groep. De plaats moet vooral zonrijk zijn. De meelsalie houdt van warme grond.
De naam Salvia is voor het eerst genoemd in geschriften van de Romeinen en komt van het Latijnse woord salvus, dat veilig of behouden betekent. Salvia officinalis bezit geneeskrachtige eigenschappen. De meelsalie niet. De meelsalie heeft gaafrandig blad. De bovenzijde van het blad is groen, terwijl de onderkant lichtgrijs behaard is. De bloemen staan in schijnkransen boven elkaar. De bloemen zijn tot twee centimeter groot en diep violetblauw van kleur. De onderlip van de bloem is duidelijk langer dan de bovenlip.

Variëteiten

Salvia farinacea ‘Blue Bedder’ wordt 60 – 80 centimeter hoog. Heeft lavendelkleurige bloemen in gedrongen schijnkransen.
Salvia farinacea ‘Reference’ lijkt in alles op ‘Strata’, maar wordt 50 – 60 centimeter hoog.
Salvia farinacea ‘Strata’ wordt tot 40 centimeter hoog. Bloeit met kleine blauwe en witte bloemen. Bloemknop grijsgroen.
Salvia farinacea ‘Victoria’ wordt tot 45 centimer hoog. Een van de mooiste salies. Bloeit met donkerblauwe bloemen.
Salvia farinacea ‘White Victoria’ ook 45 centimeter hoog. Bloeit met witte bloemen. Mooie en sterke variëteit.
Alle variëteiten zijn zeer goede snijbloemen, die lang houdbaar op vaas zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in