Salvia patens

0
601

Salvia patens is er één uit een ruim 900 soorten tellend geslacht. De plant komt van oorsprong uit Mexico. In ons klimaat is het een niet zo makkelijk te houden vaste plant. Ook aan de

Salvia patens heeft
een kransstandige bloeiwijze

grond worden eisen gesteld. Vanwege de prachtige azuurblauwe bloemen neem je al genoegen met misschien een vrij korte levensduur.

Het geslacht Salvia is het omvangrijkste geslacht binnen de familie van de lipbloemigen (Labiatae of Lamiaceae). Salvia groeit in gebieden met een gematigd klimaat. Het geslacht telt vele eenjarige en vaste planten en struiken. Kenmerkend voor het geslacht is de buisvormige bloem, die tweelippig is. De naam Salvia is afgeleid van het Latijnse woord salvus of salvare, dat veilig, behouden, redden of gezond maken betekent. De tweede naam patens staat voor open of wijd. Sommige soorten hebben een geneeskrachtige werking. Salvia officinalis, de echte salie of keukensalie is daarvan de bekendste. Salvia patens is beschreven door de Spanjaard A.J. Cavanilles (1745-1804) en werd voor het eerst in 1834 in Europa ingevoerd.

Salvia patens is een vrijwel rechtop groeiende plant. De bladen en stengels zijn licht behaard. De bladen zijn eirond van vorm en licht gekarteld. De bloemen verschijnen in schijnkransen boven elkaar. Elke bloem is 4 – 6 centimeter lang. De kroon valt helaas snel af. De voornaamste bloeitijd ligt tussen juli en september. Salvia patens wordt tussen 50 – 80 centimeter hoog en 50 centimeter breed. Een variëteit is Salvia patens ‘Cambridge Blue’. Mooi om te hebben…
De plant wordt voornamelijk gebruikt als eenjarige. Om te overwinteren is er geschikte grond nodig: lichte zavel is verreweg het beste. Dek de plant in het najaar met blad af. Een minimumtemperatuur van -5 °C kan de plant nog net overleven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in