Boerenwormkruid is een verwilderde tuinplant

0
425

Steevast is boerenwormkruid opgenomen in het sortiment van kruiden- en heemtuin. Normaler is het om het kruid langs bermen van wegen en spoorlijnen te zien. Van oorsprong is het een overblijvende, vaste plant. Etherische oliën uit de plant, zoals triticine, irisine en graminine, worden gebruikt in de receptuur voor insectenverdrijvende middelen. In de homeopathie tegen o.a. artritis en verkoudheid. Het werkt goed om eieren smaak te geven. Maar bovenal worden bermen door het kruid gesierd.

Boerenwormkruid kan massaal voorkomen

Droge gronden

Boerenwormkruid (Tanacetum vulgare) wordt tachtig cm tot één meter twintig hoog. Van juni tot en met augustus bloeit de plant volop, hoewel de bloei zeker tot aan de herfst duurt. Alleen op droge zandgronden tiert de plant welig en komt dan massaal voor. Tanacetum behoort tot de familie van de Compositae. In het grootste deel van Europa en het noordelijke deel van Azië is de plant inheems. Vanwege de sterke, wat onaangename geur die de plant bij aanraking verspreidt, is hij in de tuin in ongenade gevallen.

Boerenwormkruid bloeit met platte schermen, die uit tientallen – soms wel honderd – individuele bloemhoofdjes bestaan. De lintvormige bloemblaadjes staan zeer dicht opeen en geven het scherm z’n stevigheid als van een kussentje. De bladeren zijn veerlobbig, ingesneden en bezet met klieren. Deze klieren zijn verantwoordelijk voor de geur.

Schermen van boerenwormkruid bestaan uit wel honderd individuele bloemhoofdjes

Omdat de olie, die uit de plant kan worden gewonnen, in principe giftig is, is het in de Verenigde Staten verboden om de plant te verkopen.

Meer soorten

Tanacetum parthenium of moederkruid, bloeit met gelig groene bloemen. Het kruid is inheems op de Balkan en in West-Azië. Het blad lijkt sprekend op dat van boerenwormkruid. Het heeft ook aromatische eigenschappen. Het zou helpen tegen migraine. Onjuist gebruik veroorzaakt allergische reacties, huidontstekingen en mondzweren. Van de soort bestaat nog een variëteit: ‘Aureum’, met geelachtig blad.
Chrysanthemum majus, het balsemwondkruid, lijkt qua bloemen op moederkruid, maar het blad is behaard, langwerpig en niet ingesneden.

Een meer bekende soort is Tanacetum argenteum. Deze soort heeft grijs, zilverachtig loof en bloeit met witte, margrietachtige bloemen.
Tanacetum ‘Eileen May Robinson’ is grootbloemig en bloeit roze. ‘James Kelway’ heeft donkerrode bloemen, terwijl ‘Red King’ zuiver kersrode bloemen heeft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in