Tricyrtis, paddelelie

0
528

De paddelelie of armelui’s orchidee zijn twee niet zo fraaie

T. formosana groeit polvormig

synoniemen voor een plant, die je eigenlijk op handen zou moeten dragen. De schitterend mooie bloemen en bladen van rechtvaardigen een ereplaats in de tuin. Een paddelelie moet op een permanent vochtige plaats in de halfschaduw staan. Dan word je beloond met een buitengewoon boeket fraaie bloemen.

De paddelelie Tricyrtis komt van oorsprong uit vochtige bossen in Japan en Azië. De plant groeit met korte, kruipende rhizomen en vormt een pol. Het geslacht behoort tot de lelieachtigen (Liliaceae). Een paddelelie groeit met opgaande groene stengels, die zich bovenin vertakken. De bladen zijn langwerpig toegespitst, hebben diepliggende nerven en een hartvormige, stengelomvattende voet.

T. formosana

De bloemen verschijnen in de oksels van de bovenste bladen, zijn alleenstaand of vormen tuilen in korte trossen.

Tricyrtis formosana bloeit met klok- of trechtervormige bloemen. De bloemen zijn diep paarsroze gespikkeld. Met aan de keel een gele tint. Door de spikkels is de link met een paddelijf gelegd. Deze soort wordt zestig tot negentig centimeter hoog. Bloeit van augustus tot en met oktober. De bladen hebben net als de stengels een frisse, diepgroene kleur.
Tricyrtis suzukii komt uit Taiwan. De bloemen zijn overwegend wit en hebben paarse spikkels. De plant is hier niet te koop.
Tricyrtis hirta bloeit vanaf het einde van de zomer tot ver in oktober met een overwegend witte bloem met langs de randen paarse spikkels.

T. hirta

De bloemen zijn kleiner dan die van Tricyrtis formosa en ongeveer vijf centimeter groot. Tricyrtis hirta wordt tot één meter hoog. De stengels zijn sterk vertakt.
Tricyrtis macranthropsis is eigenlijk de beste soort voor de tuin. Helaas is deze plant maar zelden te koop. Deze soort heeft lichtgele, knikkende bloemen, die bruinpaars gespikkeld zijn. Plant de paddelelie op een door de zon beschenen plaats in de tuin.

Groep van T. hirta

De stengels vertakken zich niet. De bladen zijn smal lancetvormig en lopen in een spitse punt uit. Een uitstekende snijbloem.

Het hoeft geen plaats te zijn, die de hele dag door zon wordt beschenen. Een plaats in de halfschaduw mag ook. De grond moet rijk aan humus zijn en permanent vocht bevatten. Plant de paddelelie in een grote groep, dan komt hij goed tot z’n recht. De plantafstand bedraagt vijftien tot twintig centimeter onderling. In het voorjaar kan door het delen van een pol de plant worden vermeerderd. Dek de planten aan het begin van de winter toe met een laag blad. In strenge winters zal de plant anders kunnen bevriezen.
Tricyrtis is onder andere goed te combineren met herfstaster, zilverkaars (Cimicifuga), koninginnenkruid (Eupatorium) en soorten vlambloem (Phlox).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in