Mandevilla voorheen Dipladenia

0
508

Buiten is deze klimplant niet winterhard. Voor serre of hobbykas een weelderig groeiende plant met heerlijk geurende bloemen. Best wel geschikt voor op terras en balkon als zomerattractie.

Mandevilla splendens heeft trompetvormige bloemen

Een klimmer, die wel te verstaan tot viereneenhalve meter hoog kan groeien. Alleen al vanwege de exotische bloemen en de overdadige geur ervan een ’topstuk’.

Mandevilla is al sinds halverwege de 18de eeuw in cultuur. Genoemd naar de Engelse diplomaat en botanicus Henry Mandeville. In zijn tijd heette de plant wel Dipladenia. Er bestaan veel soorten van deze snelgroeiende, houtachtige klimplanten. De meeste hebben hun biotoop in Midden- en Zuid-Amerika. De Serra dos Orgaos, een gebied boven Rio de Janeiro, staat bekend door de vele exotische klimplanten. Mandevilla laxa komt uit Argentinië, Mandevilla splendens komt meer voor in Brazilië. Kenmerkend voor alle soorten van Mandevilla is, dat ze op grote hoogte groeien. Een halfschaduwrijke situatie is de juiste voor deze prachtige klimplant.

Mandevilla behoort tot de kleine familie van de maagdenpalmachtigen (Apogynaceae). Daarmee is meteen het verband gelegd met maagdepalm. De opbouw van de bloem en het glimmend groene blad duidt op beider verwantschap. Mandevilla splendens heeft brede groene bladeren tot twintig centimeter lang, die elliptisch tot rechthoekig van vorm zijn.

Mandevilla heeft
donkergroen, glimmend blad

Hoe tegenstrijdig het ook lijkt, Mandevilla heeft een warme, beschutte plaats in de halfschaduw nodig om echt hoog te klimmen. De klimstruik kan goed in de morgenzon, maar volle zon in de middag is uit den boze. Wanneer de klimstruik te lang aan zon is blootgesteld, neemt de kans op aantasting door insecten toe. In dat geval een verdelgingsmiddel gebruiken of – zoals vroeger gedaan werd – de bladeren wassen met een nicotine/tabakssapoplossing. De struik bloeit op jonge stengels van het lopende jaar. Alle stengels moeten worden geleid (niet alle klimstruiken zijn zelfhechtend) en moeten regelmatig worden aangebonden. Plant Mandevilla in grond voor heideachtigen en verschraal de grond met zand. Geef de klimstruik in de zomer op warme dagen veel water. Zorg ervoor dat het water gemakkelijk door de grond kan wegzakken. Vloeibare kamermest staat elke twee weken op het menu. Te weinig (vloeibare) mest veroorzaakt weinig aanleg van bloemen. In pot groeit de struik matig hoog, in de volle grond komt hij beter tot wasdom. Vanaf de herfst het begieten verminderen, in de winter heel weinig keren water geven. Direct na de bloei worden alle stengels met de helft van hun lengte ingekort.

Soort/variëteit Hoogte (m) Bijzonderheden
Mandevilla x amoena ‘Alice du Pont’ 6 – 9 Bloeit met geurloze donkerroze bloemen. Met donkergroen, ovaal blad. Vorstgevoelig.
Mandevilla laxa 6 Bloeit met witte, geurende bloemen. Groenblijvend. Vorstgevoelig. Snoeien in de lente.
Mandevilla sanderi 4,5 Met roze bloemen. Bladeren zes centimeter lang. Is zelf windend. Vorstgevoelig.
Mandevilla sanderi ‘My Fair Lady’ 4,5 Met rozewitte bloemen. Bloemen in knop roze. Is zelfwindend. Vorstgevoelig.
Mandevilla sanderi ‘Red Riding Hood’ 4,5 Helderroze bloemen. Lang bloeiend. Is zelfwindend. Vorstgevoelig.
Mandevilla sanderi ‘Scarlet Pimpernel’ 4,5 Donkerrode bloemen. Bloeit het hele jaar. Is zelfwindend. Vorstgevoelig.
Mandevilla splendens 3 Rozerode bloemen met geel hart. Bloeit vanaf de lente tot de herfst. Vorstgevoelig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in