Maagdenpalm in minor en major

0
983
maagdenpalm

Maagdenpalm is er met groot en klein blad en dito bloem. In Nederlandse

Maagdenpalm kan een stevig en dicht tapijt leggen

natuurgebieden is de plant beschermd. In België komt de plant algemeen voor. De bakermat van de twee soorten van maagdenpalm ligt in mediterrane streken. Als tuinplant is het een prima bodembedekkende plant met de eigenschappen van een woekeraar. Zowel op zwaar beschaduwde plaatsen als in de volle zon voelt maagdenpalm zich thuis. De krachtige bodembedekkende groeiwijze maakt dat er struiken en hooggroeiende andere planten in het tapijt kunnen worden geplant.

Maagdenpalm (Vinca) is groenblijvend. Wie een kleine tuin heeft en een keuze moet maken voor een bodembedekkende plant, kan beter voor maagdenpalm kiezen dan voor een klimopsoort (Hedera). Maagdenpalm is ook niet zo agressief voor struiken, bomen of andere planten als klimop. Maagdenpalm bloeit met fel blauwachtige of witte bloemen, heeft een rijke en langdurige bloei – vanaf januari tot half mei. Ook daardoor heeft de plant een streepje voor op klimop.

Het blad van Vinca minor is driemaal zo klein als dat van Vinca major. De bloem van Vinca major is tweemaal zo groot als die van minor. Vinca major groeit met lange uitlopers, tot wel anderhalve meter lang, minor groeit bescheidener met uitlopers tot een halve meter.

Vinca major is er met klein en met groot blad

Maagdenpalm behoort als enige tot het geslacht van de maagdenpalmachtigen (Apocynaceae). Hoewel de plant meestal uitgestald wordt tussen vaste planten is het een heester.

Vinca major is een snel groeiende
bodembedekker met grote bloemen

Plant maagdenpalm op een onderlinge afstand van vijfendertig centimeter. De plant is geschikt voor humeuze en kleiige grond. Inkorten van uitlopers wordt door maagdenpalm goed verdragen. Uitlopers wortelen zelf. Dit is de manier om aan nieuwe planten te komen.

Planten en struiken die goed in combinatie met Vinca kunnen groeien, zijn onder meer narcis, keizerskroon, Iris sibirica, Hosta, karmozijnbes, veldbies, kijkblad, salomonszegel, Primula vialii, Aucuba, Callicarpa, specerijstruik, hazelaar, Altheastruik, hortensia en Viburnum bodnantense.

Zorg ervoor dat rond solitairen of groepen planten bijtijds de grond wordt vrijgemaakt van maagdenpalm. Ook deze planten hebben water en voedingsstoffen nodig om te groeien en moeten daarin niet al te zeer worden gehinderd.

Variëteiten

Botanische naam Bijzonderheden
Vinca major Blad glimmend donkergroen
Vinca major ‘Reticulata’ Blad geelachtig geaderd
Vinca major ‘Variegata’ Blad roomwit gevlekt en gerand
Vinca major subspecies hirsuta Blad donkergroen. Opgaande groeiwijze. Bloem lichtviolet
Vinca minor Klein blad. Zeer winterhard
Vinca minor ‘Argenteovariegata’ Met geelwitte randen langs het blad. Lichtviolette bloem
Vinca minor ‘Atropurpurea’ Als de soort. Met donker purperviolette bloemen
Vinca minor ‘Aureomarginata’ Als de soort. Met goudgele rand langs het blad
Vinca minor ‘Gertude Jekyll’ Heldergroen blad. Bloemkleur wit

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in