Voor een warme zomer: Hibiscus syriacus

0
505

Waar ze vandaan komen weet men niet meer precies. Syrië? Of toch uit China of Japan?

Onder andere ‘Pink Giant’ is een goede soort voor de tuin

Hibiscus is er in veel soorten, maar slechts één is geschikt voor buiten: Hibiscus syriacus. Hibiscus is al sinds mensenheugenis in cultuur. Door die lange historie is het niet meer te achterhalen waar de bakermat van Hibiscus ligt. Er zijn veel kruisingen bekend, die hoofdzakelijk slaan op de bloemkleur en macule. Hibiscus zie je overal ter wereld. Of het nu de tropen of subtropen of gematigde klimaten betreft. Ze worden gebruikt als solitaire struik: in pot of als heg. Zelfs in verwilderde vorm hoef je er niet meer van op te kijken. In Nederland zie je in hoofdzaak de variëteit ‘Oiseau Bleu’, die rijkelijk met blauwpaarse bloemen bloeit. Deze variëteit heeft z’n oorsprong in Frankrijk en is in de jaren zestig gewonnen door Croux & Zn. Het is een goed winterharde struik.

Voor alle gronden

Hibiscus is als kamerplant al helemaal niet makkelijk te houden;

‘Oiseau Bleu’ bloeit met blauwachtige bloemen

vaak vallen de knoppen er al af, voordat de bloem zich opent of wordt het een zielige, stakerige en wegkwijnende plant. Met de tuinvorm is dat gelukkig anders gesteld, die doen het hier reuze goed. Hibiscus groeit op vrijwel alle gronden die luchtig, goed water doorlatend zijn en flink wat humus bevatten. Eigenlijk heb je na het planten er geen omkijken meer naar. Plant Hibiscus tegen een warme muur op het zuiden, waar flink wat morgenzon komt, en je zult worden beloond met een rijke bloei. In de felle zon groeit Hibiscus minder snel en ziet met name het blad er minder florissant uit. Getemperd zonlicht is veruit het beste wat je Hibiscus kunt bieden.

Snoeien overbodig

Hibiscus wordt tot ongeveer 3½ meter hoog. Het

‘Mauve Queen’ is ontstaan uit
een Engelse kruising

blad ziet er frisgroen en glanzend uit. Het blad is drielobbig en elk van de lobben is wel getand. Het typeert Hibiscus in hoge mate. De struik groeit van nature in een mooie vorm. Snoeien is echt overbodig, tenzij de struik naar je smaak te fors of breed wordt. Moet er toch worden gesnoeid, dan kan dat het beste aan het eind van het voorjaar gebeuren. Snoei jonge planten zo nodig om een sterke vertakking bij de basis te stimuleren. Van volgroeide planten kunnen takken, die symptomen van afsterving vertonen, worden teruggeknipt tot op het levend hout.
In de herfst verkleurt het blad bruin en vallen de bladeren langzaam af, zodat er een winterkale struik overblijft.
De meeste variëteiten bloeien in de maanden juni tot ver in oktober. De bloei kan dus lange tijd worden bewonderd. Komen en (ver)gaan van de bloemen is een wonder. Sommige bloeien maar een dag, andere hooguit twee à drie dagen. Dreigt er regen, dan sluit de bloem zich uit voorzorg.

Ziekten

Als Hibiscus op de tocht staat, is hij gevoelig voor luizen. Spuiten met een luisdodend middel is dan de enige mogelijkheid, variërend van een zeepsop-spiritusmengsel of kant en klaar uit een (spuit)bus.

Variëteiten

Hibiscus Kleur
‘Admiral Dewey’ wit, gevuld
‘Ardens’ paarsblauw, gevuld
‘Boule de Feu’ donkerrood, gevuld
‘Coelestis’ blauw, enkel, donker hart
‘Diana’ zuiver wit, enkel
‘Hamabo’ lichtroze, met rode vlekken, enkel
‘Lady Stanley’ wit met roze, met rode vlekken, half gevuld
‘Mauve Queen’ rozerood, met donkerrode vlek, gevuld
‘Monstrosus’ zuiver wit, met donkerrode vlek, enkel
‘Oiseau Bleu’ blauwroze, donker hart, enkel
‘Puniceus Plenus’ rood, half gevuld
‘Red Heart’ zuiver wit met rood hart, grootbloemig, enkel
‘Rubis’ rood, enkel
‘Ruby Glow’ wit met rood hart, enkel
‘Russian Violet’ dieproze, grootbloemig, enkel
‘Speciosus’ zuiver wit, rode vlek, half gevuld
‘Totus Albus’ zuiver wit, enkel, laag blijvend
‘Violet Clair Double’ paarsblauw, grootbloemig, half gevuld
‘William R. Smith’ zuiver wit, grootbloemig, enkel
‘Woodbridge’ diep rozerood, enkel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in