Calycanthus, met de geur van meloenen

0
408

In juli en augustus geuren de fruitstalletjes je tegemoet met de zoetige geur van rijpe meloenen. Gele netmeloenen, groene watermeloenen; ’t is allemaal voor tijdelijk. Wie een langere tijd de meloengeur wil opsnuiven, moet eens op zoek gaan naar een struik die – wanneer die in bloei staat – een zelfde geur verspreidt. Het ‘meloenboompje’ of de ‘specerijstruik’ (Calycanthus) voldoet daaraan. Het is een struik die niet te groot wordt en geschikt is voor een kleine tuin.

Eens wat anders

Calycanthus floridus is sinds 1726 in cultuur. In het tuincentrum is het een weinig gevraagd artikel.

Het meloenboompje heeft aangenaam
ruikende bloemen

Wat onder de naam Calycanthus floridus wordt verkocht is misschien niet altijd juist. Meestal gaat het om de soort Calycanthus fertilis. Deze soort bloeit minder uitbundig, maar heeft felrode bloemen. De bloemomwindselbladen zijn groenrood van kleur, dit in tegenstelling tot die van floridus, die meer bruinrood van kleur zijn. Het is een goed ogende struik met een regelmatig silhouet door z’n takopbouw. Het blad is aan de bovenzijde glimmend en iets vettig; de onderzijde juist dicht behaard en grijsgroen.

De bloemknop van Calycanthus floridus
is niet spectaculair

De takken zijn donkerbruin en geven een mooi contrast te zien met het groene blad. Al met al een fraaie struik voor wie eens wat anders wil dan bijvoorbeeld een boerenjasmijn. Wanneer de jonge twijg wordt doorgesneden, komt een kruidige, zoete geur je tegemoet. Het is direct te associëren met de geur van een meloen. Wanneer de struik in bloei staat, is er constant een meloengeur aanwezig. Vooral op een broeierige zomeravond blijft de geur hangen. Je moet er natuurlijk wel van houden. De specerijstruik wordt 1,5 – 3 m hoog en ongeveer 1,5 – 2 m breed.

Lange bloeitijd

Op alle voedselrijke gronden groeit Calycanthus goed. Een plaats in de volle zon is echt nodig; het is een warmteminnaar. Naast

Calycanthus fertilis
bloeit van juni tot september

Calycanthus floridus bestaat de soort Calycanthus fertilis ‘Purpureus’. Hiervan is de onderzijde van het blad paarsrood. Deze struik bloeit beter dan de gewone soort. Een aanrader voor wie meer kleur in de struik wenst.
Andere soorten van Calycanthus zijn de Californische specerijstruik (Calycanthus occidentalis) en de Chinese specerijstruik (Calycanthus chinensis). De Chinese soort bloeit met roomwitte bloemen. Beide soorten zijn helaas niet voldoende winterhard.

Bruinzwarte vruchten van Calycanthus floridus lijken op een rozenbottel

In juni begint de bloei. De knoppen zijn voor het uitkomen bruinviltig en klein van stuk. De bloembladen zijn 4 – 5 cm groot en hebben een warm roodbruine kleur. Sommigen lopen niet warm voor deze bloemen, maar als de struik in volle bloei staat is het een prachtig schouwspel. Eind september begin oktober eindigt de bloei. Uitgebloeide bloemen zijn veranderd in bruinzwarte vruchtenbottels.

Calycanthus is heel makkelijk te vermenigvuldigen: buig een twijg over de grond en zet die zodanig vast dat de twijg permanent in contact met de grond is. Na verloop van tijd schiet de twijg vanzelf wortel en kan de plant worden losgeknipt van de moederplant. Soms lukt zaaien.
Een aardig cadeau voor familie of buren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here