Bougainvillea voor een tropische illusie

0
482

Wie kent niet in Spanje, Portugal of Italië de wit gekalkte muren, waartegen de roze, rode, lila of oranje bloemen van Bougainvillea zich scherp aftekenen? De struik groeit daar blijkbaar probleemloos. In ons klimaat moet Bougainvillea overwinteren.

Bougainvillea-struik
Bougainvillea bloeit bij
een juiste verzorging uitbundig

Bougainvillea komt uit Zuid-Amerika en om nog preciezer te zijn uit Brazilië. De plant is genoemd naar de Franse ontdekker ervan L.A. de Bougainville, die in de periode 1766 – 1769 in opdracht van zijn regering een reis om de wereld maakte. De plant is er een uit de familie van de Nyctaginaceae. Het Griekse woord nux (nuktos) betekent nacht. Gelukkig laat de plant ook overdag z’n bloemen volop zien.

Bougainvillea is altijd nog een betrekkelijk dure kamerplant. De toepassing van de plant hoeft helemaal niet beperkt te zijn tot de huiskamer alleen. Op terras, balkon of tegen een warme muur kan ook hier een illusie van het mediterrane zuiden worden nagebootst. Als de plant buiten staat is de verzorging simpeler, in ieder geval is de luchtvochtigheid daar meestal beter dan in een huiskamer. Door regelmatig vloeibare plantenmest te geven wordt de groei en bloei bevorderd. Af en toe de plant flink nat broezen zorgt voor fris blijvend blad. Wie de plant in de open lucht heeft staan, wordt vanzelf wel geholpen door de regen. Bij langdurige regen kan de plant beter weer naar binnen verhuizen.

Het enige waaraan aandacht moet worden geschonken om de bloei er goed in te houden, is het tijdig ‘nijpen’ van alle jonge scheuten en hun

De bloem van Bougainvillea ‘Crimson Lake’

vertakkingen. Telkens worden de scheuten teruggezet op vier blaadjes, waarna weer een vertakking ontstaat. Ook de vertakking wordt weer op vier blaadjes genepen. Als tegenwerping kunt u natuurlijk inbrengen: ‘dat doen ze in die zuidelijke landen toch ook niet?’. Dat is juist, maar in ons klimaat moet het wel.

Wie de plant in pot wil houden, moet wel een grote potmaat gebruiken; ten minste 30 centimeter. En geef de plant steun in de vorm van een klim- of steunrek.
Laat de plant in pot of kuip licht en zonnig overwinteren, bijvoorbeeld in een gematigd warme serre of een lichte, koele kamer, waar hij geen mest meer krijgt en tamelijk droog wordt gehouden. Eenmaal per veertien dagen water geven is voldoende. In de winter is wat bladverlies mogelijk, maar dat kan geen kwaad. In het voorjaar loopt de plant immers toch weer uit. In januari of februari kan Bougainvillea weer op een wat warmere plek worden gezet, zo tussen 16 en 20 °C.
Wordt de pot of kuip te klein, dan is het tijd om te verpotten. Gebruik een pot die één of twee maten groter is dan de oude. De beste tijd om te verpotten of om aarde te verversen is het voorjaar. Gebruik een mengsel van drie delen goede potgrond, één deel scherp zand met eventueel wat leem of klei en wat goed verteerde koemest. De plant moet na het verpotten op een warme en lichte plaats worden gezet. Ook is het aan te raden om dagelijks de bladerkroon te bespuiten om knopvorming te bevorderen.

Schutbladen

Bloemen van Bougainvillea staan altijd met z’n drieën bij

Bloem van Bougainvillea
De bloem van Bougainvillea bestaat
uit drie schutbladen

elkaar. Centraal in de bloem staan de stamper en drie meeldraden. Wat wij als bloem zien, is niet meer en minder dat de fraai gekleurde schutbladen. Er staan altijd drie schutbladen rondom het vruchtbeginsel.

Soorten

Van Bougainvillea zijn twee soorten van belang: B. glabra en B. spectabilis. Het onderscheid tussen deze twee is simpel: de soort glabra heeft onbehaard blad; spectabilis heeft behaarde bladeren. Beide hebben doornen. Onderling zijn de soorten ook nog eens gekruisd, zodat het meestal moeilijk is na te gaan met welke we van doen hebben. Belangrijke cultuurvariëteiten zijn o.m. ‘Albo Ora’ (geel), ‘Alexandra’ (licht violet), ‘Sanderiana’ (donker violet), ‘Crimson Lake’ (scharlakenrood), ‘Grusz aus Badenweiler’ (roze), ‘Miggi Ruser’ (geel), ‘Mrs. Helen Mclean’ (oranje) en ‘Orange King’ (geeloranje).

Stekken

Bougainvillea kan het hele jaar door worden gestekt. Stekken in winter en voorjaar gaat meestal iets beter dan in de rest van het seizoen. Neem stekken met hieltje

Bougainvillea 'Orange King'
De bloem van Bougainvillea
‘Orange King’

of snij stek onder een blad af. In ieder geval stek van hout dat niet te jong en niet te oud is. Behandel de stek met Rhizopon (bewortelingspoeder). Steek de stekken in vochtige turfmolm, dat afgedekt is met scherp zand. Het substraat (de turfmolm) moet vers/nieuw zijn om zo min mogelijk ziektekiemen te hebben. Welslagen van de beworteling hangt af van de bodemtemperatuur, die ten minste 22 – 25 °C. moet zijn. Stek je in de zomer, dan is bodemverwarming niet nodig. Na drie tot vier weken zijn de stekken beworteld. De bewortelde stekken worden (voorzichtig, breekbare wortels) opgepot in een humusrijk, luchtig grondmengsel. Veel licht en zon doet de rest: ze groeien uit tot flinke planten, mits dus op tijd wordt genijpt. Verpot de groter wordende stekken regelmatig in grotere potten. Geef geregeld water en vloeibare kamerplantenmest.

Ziekten en aantastingen

* Bladluis – te bestrijden met: Spruzit, Fleur Bladluis.
* Spint – te bestrijden met: Plantschoon, AA Fleur Spuitbus.
* Vergeling van het blad – is een gevolg van tekort aan stikstof.
Los kunstmest met een hoog percentage stikstof (N) in water op en dien een matige hoeveelheid toe. Herhaal de toediening na veertien dagen opnieuw.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in