Winterjasmijn, fier en oneindig

0
872

Winterjasmijn is een echte winter- en voorjaarsbloeier. Al ‘vriest het dat het kraakt’, dan nog blijven de bloemen fier en oneindig bloeien. Van oorsprong is de struik afkomstig uit het gebergte in China en groeit daar op steile rotswanden tussen het struikgewas. Het is een ordeloze groeier, die zich graag laat leiden en aanbinden tegen een muur.

'Jasminum nudiflorum'

De struik stelt weinig eisen aan de bodem en neemt genoegen met vrijwel iedere grondsoort.

Het is een prima leiplant om tegen een noord- of oostmuur te planten. Winterjasmijn is minder bekend dan de vroeg in het voorjaar bloeiende Forsythia, die met een overdaad aan opvallend gele bloemen er wel wat op lijkt. De hier beschreven soort is de Jasminum nudiflorum. Net zoals bij Forsythia bloeit de struik op het kale hout (= nudiflorum). De struik loopt uit met donkergroene twijgen, die na ongeveer twee jaar geelbruin verkleuren.

De donkergroene stengel met afstaande bloemknoppen

De jonge twijgen zijn in de winter groen blijvend. De jonge stengels zijn vrijwel vierkant van vorm. De oudere twijgen worden rond van vorm. De struik wordt maar heel langzaam groot. De hoogte en breedte zijn ‘instelbaar’ door vormsnoei toe te passen. De maximale hoogte is zo’n drie meter.

De bloemknoppen zijn lichtgroen van kleur en tekenen zich sterk af ten opzichte van de donkere stengel. De bloemknop is wel vijf keer zo groot als de bladknop. De kelkblaadjes liggen geschubd over elkaar heen en zijn voor het uitlopen lichtgroen. Naderhand kleuren ze fel lichtgeel. Het omwindsel van de bloemknop is nog aan de voet van de bloem zichtbaar. De kleur hiervan is bruinrood. De groene stengeldelen hebben groenwit merg.

Bladknoppen liggen dicht tegen de vierkante stengel aan

De oudere stengels zijn vrijwel hol en hebben alleen bij de knopen massief merg.

Bladknoppen zijn heel klein en hebben dezelfde lichtgroene kleur als de bloemknoppen. Na het uitlopen hebben de blaadjes een diepgroene kleur. Ze zijn glanzend en voelen leerachtig aan. Er verschijnen meestal drie blaadjes bij elkaar op korte stengels. Het blad is ongeveer 2 cm lang en één cm breed. Vanaf het uitlopen en gedurende de zomer blijven de bladeren donker glanzend groen.

De bloem onderscheidt zich weinig van de bekende Forsythia die als struik veel in de tuin voorkomt.

In het najaar na de eerste stevige vorst vallen de blaadjes af.

De bloem is kleiner van omvang en licht zwavelgeel van kleur. Jasminum nudiflorum begint al eind december te bloeien en gaat daarmee door tot het einde van februari, ongeacht de temperatuur. De bloemen komen voor over de hele stengel. Behalve als vroege bloeier in de tuin is de winterjasmijn ook uitstekend geschikt om op vaas te zetten. Nadat de bloemen een ‘koude prikkel’ hebben gekregen, lenen ze zich ook goed om in de huiskamer in bloei te worden getrokken. De bloemen zijn lang houdbaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in