Asimina triloba uit Noord-Amerika

0
550

Asimina triloba is de enige soort uit de familie van de Annonaceae, die in Nederland en België buiten kan worden gekweekt. Diverse andere Annonaceae leveren bekende, tropische, eetbare vruchten, zoals papaja en zuurzak. Asimina triloba komt in veel gebieden in Noord-Amerika voor en is absoluut winterhard.

Een echte Nederlandse naam heeft Asimina niet, maar soms wordt hij wel pawpaw tree genoemd. Verre van Nederlands, maar als men dat mooier vindt dan Asimina,

Asimina triloba
Asimina triloba

dan moet het maar. We gaan langzamerhand (2008) toch al ten onder aan allerlei Engelse woorden en uitdrukkingen, dus deze lelijke naam kan er ook nog wel bij.

Asimina is in ons land een kleine boom of grote struik, die in april-mei bloeit met kleine, hangende bloemen, die donkerbruin van kleur zijn. In een voorjaar met veel nachtvorsten is de kans groot, dat er geen enkele bloem verschijnt, want de knoppen vallen dan voortijdig af. In sommige jaren is de bloei erg rijk, maar dan nog is het niet een boom die al vanaf grote afstand opvalt. Daarvoor zijn de bloemen te klein en is de kleur te onopvallend. In gunstige jaren kan het gebeuren, dat er vruchten gevormd worden, maar bij de ons bekende exemplaren zijn nooit vruchten gezien.
Pas na de bloei ontwikkelen zich de bladeren en in de herfst zorgt juist dit blad voor een extra show als het prachtig lichtgeel wordt.

Asimina stelt niet veel eisen aan de grond. Hij doet het goed in iedere normale tuingrond. Vanwege het formaat is het een goede heester/boompje voor een kleine tuin.
Asimina is in Nederland te koop. Via een hovenier of een boomkwekerij is deze soort wel te bestellen als hij in uw omgeving niet in een tuincentrum verkrijgbaar is. [ Wiert Nieuman, hortulanus Botanische Tuinen van Utrecht

]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in