Hebe

0
695

Van Hebe zijn veel soorten en variëteiten bekend. Het geslacht omvat meer dan honderd soorten. Vooral het blad is attractief. Er zijn soorten met smal blad, donkergroen blad en lichtgrijs blad. De struik bloeit dikwijls met bloemen, die in de bladoksels ontspruiten. Hebe is groenblijvend en

Hebe rakaiensis is een goede bodembedekker, die ’s zomers met witte bloemen bloeit

onder andere goed te gebruiken in bloembakken, waar ze als ‘kernbeplanting’ of overblijvende beplanting jarenlang dienst kunnen doen.

Hebe is niet zo vaak te zien in een tuin. Vroegere soorten en variëteiten waren niet zo bestand tegen vorst. Tegenwoordig zijn er, die beter de winter doorkomen. Een lichte bescherming met blad is en blijft echter wel gewenst. Hebe is vooral mooi in grote groepen. Zowel blad als bloem is mooi om te zien. De struik bloeit vooral in de kleuren wit, blauw en paars. Niet alle soorten en variëteiten worden hier behandeld.

Hebe groeit en bloeit het beste op een plaats in de volle zon. Een humusrijke, goed doorlatende grond is nodig voor een beetje geluk met deze struik. Hebe kan in de zomer door middel van stek worden vermenigvuldigd.

   
Hebe vernicosa Hebe buxifolia Hebe pimeleoides

Hebe rakaiensis heeft klein, helder glimmend, groen blad. De struik wordt tot één meter hoog. Er komen in de zomer witte bloemen aan. De struik is goed winterhard en een prima bodembedekker.
Hebe vernicosa groeit bossig. De bladen staan langs de stengel alsof het schubben betreffen. Midden zomer bloeit de struik met bleek witroze bloemen. Deze soort is vooral mooi als er een grote groep van is geplant.
Hebe buxifolia heeft de bladen vooral regelmatig, kruisgewijze langs de stengel staan. In de zomer bloeit de struik met lichtblauwe bloemen. De struik is geschikt om er een haagje mee te maken.
Hebe pimeleoides wordt één meter hoog en 45 centimeter breed. De struik komt uit de droge bergstreken van Nieuw-Zeeland. In de zomer verschijnen diepblauwe bloemen aan lange aren.

   
Hebe ‘Autumn Glory’ Hebe parviflora
‘Lavender Lace’
Hebe pinquifolia ‘Pagei’

Hebe ‘Autumn Glory’ heeft dik en glanzend blad. Stengels zijn roestbruin van kleur. Bloemen in korte trossen.
Hebe parviflora ‘Lavender Lace’ bloeit met paarsroze bloemen. De struik wordt tot 1 meter hoog.
Hebe pinquifolia ‘Pagei’ groeit laag en breed uit. Het blad is blauwgrijs van kleur. De struik wordt tot 70 centimeter hoog. Een ideale struik voor in een rotstuin of plantenbak.

   
Hebe ‘La Séduisante’ Hebe ‘New Zealand’ Hebe ‘Maori Gem’

Hebe ‘La Séduisante’ is een laagblijvende, vorstbestendige struik. Het blad is dik en matglanzend groen. Bloeit wat onregelmatig.
Hebe ‘Maori Gem’ een bossig groeiend struikje met goudgeel loof. In de winter moet de struik tegen vorst worden beschermd. Het struikje wordt tot 40 centimeter hoog. Geschikt om in een bloembak of rotstuin te gebruiken.

   
Hebe ‘Green Globe’ Hebe celina Hebe ‘Baby Marie’

Hebe ‘Green Globe’ is een laagblijvend struikje met elliptisch tot eirond blad. Het struikje is uitstekend te gebruiken in plantenbak en rotstuin. Het wordt niet veel hoger dan 30 centimeter. De bloemkleur is pastelroze.
Hebe celina wordt tot 30 centimeter hoog. De bladen zijn spatelvormig en staan gedrongen langs slappe stengels. Dit struikje is geschikt voor

Hebe 'Alicia Amherst'
Hebe ‘Alicia Amherst’ bloeit van nazomer tot herfst met donkerpaarse bloemen

een rotstuin, een balkonbak of een hanging basket.
Hebe ‘Baby Marie’ groeit bossig en is een aardige bodembedekkende struik, die niet hoger wordt dan 35 centimeter. De bladen zijn elliptisch van vorm.

Snoeien

Binnen Hebe zijn twee hoofdgroepen te onderscheiden: breedbladige typen en smalbladige typen. De breedbladige typen zijn meer vorstgevoelig dan de smalbladige. Wanneer Hebe door vorst invriest, mag de betreffende stengel worden weggesnoeid. De struik verdraagt snoeien redelijk goed en loopt na vorstbeschadiging en snoeien weer vlot uit. Slappe scheuten kunnen worden ingesnoeid, het houdt de struik goed in vorm. Sommige bontbladige types vormen ook stengels met groen blad. Deze stengels moeten zo snel mogelijk worden verwijderd. Hebe kan het beste worden gesnoeid van midden tot eind voorjaar. Het snoeiwerk heeft meer betrekking op het verwijderen van dode en beschadigde takken. In de zomer na de bloei kan met een heggenschaar de struik worden bijgeknipt. Oude struiken, die zelden bloeien, kunnen beter worden vervangen door jonge exemplaren.

Andere Hebe

Variëteit Bloemkleur Bijzonderheden
Hebe albicans ‘Boulder Lake’ wit met paarse helmknoppen 45 cm hoog. Blauwgroen blad.
Hebe ‘Alicia Amherst’ donkerpaars 120 cm hoog. Donkergroen blad.
Hebe ‘Autumn Glory’ violetblauw 120 cm hoog. Goed winterhard.
Hebe buxifolia rozeblauw 80 cm hoog. Goed winterhard.
Hebe cupressoides ‘Boughton Dome’ flets lila Tot 40 cm hoog. Ronde groeivorm.
Hebe x franciscana ‘Blue Gem’ violetroze Tot 60 cm hoog. Bloeit zomer en winter. Vorstbestendig.
Hebe haastii wit 30 – 60 cm hoog. Met breed, elkaar overlappend blad. Goed winterhard.
Hebe ‘Hagley Park’ pastelroze Tot 60 cm hoog. Sierlijke bloemen in open tuilen. Elliptisch, eirond blad.
Hebe ‘La Séduisante’ violetpaars 100 – 200 cm hoog. Met groot, dik glanzend blad. Bloemen in lange aren.
Hebe ‘Midsummer Beauty’ lavendelblauw 120 cm hoog. Zeer vorstbestendig. Onderzijde blad donkerrood.
Hebe odora wit 150 cm hoog. Met dakpansgewijs geplaatste, dicht opeengroeiende bladen.
Hebe salicifolia wit met lila zweem Tot 300 cm hoog. Goed te gebruiken in kustgebied. Bloemen in aren van ca twintig centimeter lang.
Hebe venustula wit tot mauvekleurig 100 cm hoog. Geelachtig, groen blad. Moet na de bloei worden gesnoeid. Rijke bloei. Matig winterhard.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in