Uit de Andes: heliotroop

0
643

Heliotroop verwelkomt je bij windstil weer met een zoete, vanilleachtige geur. Heliotropium arborescens komt uit de Andes in Peru. Het is een groenblijvende struik, geschikt voor terras en balkon.

Heliotroop ziet er toch echt uit als een struik

Heliotropium arborescens of heliotroop behoort tot de ruwbladigen (Boraginaceae) en doet daarmee zijn familie alle eer aan. Het blad is gerimpeld en voelt iets ruw aan. Van het geslacht zijn meer dan tweehonderdvijftig soorten bekend. Daaronder zijn vaste planten, éénjarige, halfheesters en struiken. In Nederland is het geslacht bekender als éénjarige zaaiplant. Vaste planten of struiken ervan zul je niet of nauwelijks vinden. Zelfs in botanische literatuur is weinig te vinden over heliotroop. Heliotroop moet veel warmte, voedsel en zon hebben om goed te groeien. Meestal wordt de struik in borders met en als éénjarige gebruikt. Heliotroop zorgt met zijn donkergroen blad voor een mooi contrast met planten die een lichtere bladkleur hebben. Heliotroop bloeit vanaf mei tot en met eind september.

Als we de naam Heliotropium ontleden, dan is die samengesteld uit helios = zon en tropie = groeiend naar. De plant zou dus de zonnestand volgen. De tweede naam arborescens betekent: als boom groeiend. In ieder geval lijkt mij de indeling onder struiken meer voor de hand te liggen dan een indeling bij éénjarige, zoals vaak gebeurt. Heliotropium arborescens wordt bij ons tot maximaal één meter hoog en driekwart meter breed. Heliotroopsoorten groeien zowel in subtropische klimaten en in koelere streken. De winterhardheid is daarmee afhankelijk van de herkomst van de plant of struik.

Heliotropium arborescens is bij ons niet winterhard. Wie de struik wil

Heliotropium arborescens draagt paarse, lavendelkleurige bloemen

overhouden, moet deze in het najaar binnenhalen. Aan het begin van het voorjaar de struik terugsnoeien door de stengels met de helft van de lengte in te korten. Verpot heliotroop na het snoeien in een mengsel van zand en potgrond (verhouding 1 : 3). Aan het begin van de herfst kan stengelstek worden gemaakt van de topscheuten. Gebruik groeistof (Rhizopon) om het bewortelingspercentage te vergroten. Plant de stek in doorlatende, verschraalde potgrond en houd de stekken zo warm mogelijk. Heliotroop kan in het voorjaar worden gezaaid.
Heliotropium kan in de volle zon worden gehouden. Geef geregeld een beetje water en eens per maand vloeibare kamerplantenmest.

Van Heliotropium arborescens zijn soms variëteiten te koop: ‘Aurea’ met lichtgroen, goudgeel blad, ‘Early Violet’ met licht paarsroze bloemen, ‘Lord Robert’ met paarsachtig groen blad, ‘Marine’ met blauwgroen blad en ‘Dwarf Marine’, die meer gedrongen groeit. Veel van deze variëteiten geuren helaas nauwelijks meer. Naast de heliotroop uit het Andes-gebergte is er een Europese soort: Heliotropium europaeum. Deze groeit in Zuid-Europa en Klein-Azië in het wild. Het is meer een eenjarige plant, die tot vijfenveertig centimeter hoog wordt. De plant heeft slappe twijgen met wollig behaard, ovaal blad. Bloemen zijn wit of lila en veel kleiner dan die van H. arborescens. Bloei in juni en september.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in