Uit het westen van de Kaapprovincie: Leucospermum

0
509

De import van planten en bloemen uit Afrika en Australië is niet bij te houden. "Wat denk jullie dat het is?" De kweker keek ons glimlachend aan. "Protea," antwoordden we overhaast. "Mis," zei hij, waarbij z’n gezicht bedenkelijk minder een glimlach vertoonde. Hij had ons zeker beter aangeslagen. "Leucospermum," sprak hij beslist en voegde daaraan toe, dat de bloemen van de struik voor het gemak van het publiek ten onrechte verkocht werden onder de naam Protea.

"Kijk eens," legde hij mij uit en sneed in één haal de bloem van de plant en liep ermee naar een bed vol Protea’s. Protea heeft schutbladen rondom de bloem staan en Leucospermum niet. Zo, dat wisten we ook weer.

Bloemen van Leucospermum cordifolium

Leucospermum is genoemd naar de wit glanzende zaaddozen. Wit zaad is de vrije vertaling van de Griekse geslachtsnaam. Bloemen voor de Europese markt worden voornamelijk in Israël geteeld. Een klein deel wordt geïmporteerd uit Australië, Nieuw-Zeeland of Hawaï of wordt hier in bloei getrokken. Maar waarom dan Protea genoemd? "Veels te moeilijk om Leucospermum te onthouden," besliste de kweker.

Behalve voor bloem op vaas wordt Leucospermum ook als potplant verkocht. In een goede, warme zomer kan de struik buiten op het balkon, terras of in de tuin in de volle zon worden gehouden. In feite is het in ons klimaat een laagblijvende struik voor in het zomerseizoen. Leucospermum cordifolium is er maar één uit dit ongeveer vijftig soorten tellende geslacht. De struik behoort tot de familie van de Proteaceae. Leucospermum wordt in ons klimaat tot ongeveer één meter hoog. In z’n natuurlijke, warme omgeving wordt de struik bijna twee meter hoog.

Leucospermum is een groenblijvende struik. Het is een sterk vertakkende struik. De bladen zijn groengrijzig van kleur. Bloemen verschijnen vrijwel de hele zomer en staan eindstandig aan stengels. De kleuren variëren van geel, oranje tot rode tinten. ‘Flame Spike’ heeft donkeroranje bloemhoofden, terwijl ‘Red Sunset’ gele en rode bloemen heeft. Beide variëteiten zijn redelijk goed verkrijgbaar in tuincentra.

Leucospermum verlangt een humeuze, iets zure grond. De grond moet goed doorlatend zijn. Een lage luchtvochtigheid wordt op prijs gesteld. Hybriden zijn goed te stekken in de zomer. Wie de struik door de winter wil krijgen, kan dit in een huiskamer proberen. In ieder geval is de luchtvochtigheid in een met centrale verwarming verwarmde kamer meestal laag genoeg. Overgiet de plant in het winterseizoen rijkelijk met water. Verpot de plant in het vroege voorjaar. Zet de plant niet eerder buiten dan nadat u zeker weet dat geen nachtvorst meer is te verwachten en de buitentemperatuur stabiel is. Snoeien kan achterwege worden gelaten. De bloem uitbreken is gelijk aan een snoeibeurt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in