Dotterbloem bloeit boven mooi glanzend blad

0
681

De dotterbloem brengt het moeraslandschap tot leven. Randen van sloten en sompige plaatsen zijn ermee gesierd. Boven het glimmend groene blad schitteren de oranjegele bloemen in de stralen van de zon, die nog niet gehinderd wordt door een nieuw bladerdak aan bomen. Meerkoet en zwaan nestelen zich te midden van dit voorjaarsspektakel. De dotterbloem is een favoriet van de meeste vijverbezitters.

Groot... ...en veel
De dotterbloem heeft
niet alleen grote…
…maar ook heel veel bloemen

Voor de dotterbloem (Caltha palustris) is een blijvend vochtige grond nodig om grote pollen te vormen. Schommelingen in het bodemvocht zijn de oorzaak van het klein blijven van de plant. Ook het blad verliest dan snel glans. Op zouthoudende, vochtige gronden groeit de dotterbloem al helemaal niet. Wie z’n collectie dotterbloemen wil uitbreiden, moet de plant aan het begin van de groei in kleinere stukken scheuren of ervoor zorgen dat zaad in vochtige grond kan ontkiemen. Bij vochtig weer in september of oktober openen de kokervormige bruine vruchten zich. Wie nieuwe plantjes uit zaad wil laten groeien, kan de zaden ook in pot zaaien en later uitplanten. Ben je er niet op tijd bij om zaden op te vangen, dan doet de natuur zelf zijn werk.

De dotterbloem behoort tot de familie van de ranonkelachtigen (Ranunculaceae).

De dotterbloem heeft bijna rond tot niervormig blad

In grote delen van de wereld komt de plant algemeen voor. De hoogte van de plant wordt vijftien tot zestig centimeter. Hoofdmoment van de bloei: maart – april en soms nog augustus – september. De bloemen kunnen goed op vaas worden gehouden. De dotterbloem groeit op beschutte plaatsen in halfschaduw of zon. Was na het snijden van de bloem(en) goed de handen en houdt kinderen uit de buurt van het water in de vaas: de plant is licht giftig.

De dotterbloem bloeit met zestallige bloemkelkbladen. In het midden staan concentrisch geplaatste rijen van meeldraden rond de bloembodem. Kroonbladen zijn volledig afwezig. Bloemen worden graag bezocht door kevers en bijen, die voor bevruchting zorgen. In het najaar zijn er aan de dotterbloem mooie, bruine, langwerpige vruchten te zien.

Gekweekte tuinsoorten

Botanische naam Bloemkleur Hoogte (cm)
Caltha palustris goudgeel 45 – 60
Caltha palustris var. alba wit met goudkleurig hart 30
Caltha palustris ‘Multiplex’ feloranje, dubbelbloemig 15 – 30
Caltha polypetala geel 45 – 75

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in