Wat je echt niet moet doen met je tuin in de winter

0
680

De winter is een zware periode voor sommige tuinplanten. Zo overleeft niet elke plant de vrieskou. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om planten de winter te laten overleven, bijvoorbeeld door ze in huis te halen. Er zijn ook een aantal dingen die je écht niet moet doen met je tuin in de winter. Daarover lees je in dit artikel!

Bewater niet als de grond bevroren is

Ten eerste is het belangrijk om je standaard water cyclus in de winter over te slaan. Nieuwe aanplantingen moeten bewaterd worden, maar tijdens droge periodes is eenmaal per week sproeien in de winter meer dan genoeg. Doe dit echter alleen als de grond niet bevroren is. Sproei ook niet als er sneeuw op de grond ligt, maar dat spreekt eigenlijk voor zich.

Geef kamerplanten niet teveel water

Het is ook niet verstandig om kamerplanten teveel water te geven. In de winter is er namelijk minder luchtvochtigheid en zijn de dagen korter. Daardoor groeien de kamerplanten niet actief en hebben ze dus minder meststoffen en water nodig.

Snoei in de winter niet je coniferen

Snoei in de winter niet je coniferen. Het is beter om daar laat in de winterperiode of in het vroege voorjaar mee aan de slag te gaan. Doe dit voordat de groei van de coniferen begint.

Laat niet teveel rommel in je tuin slingeren

Heel belangrijk is dat je de tuin goed opruimt voordat de winter begint. Daardoor verminder je de plekken waar ziektes en ongedierte zich kan nestelen. Als de sneeuw valt ben je eigenlijk al te laat. Daarnaast is het belangrijk om gebruikte groentegewassen in de tuin te vernietigen. Deze kunnen in de winter namelijk een probleem gaan vormen. Je wilt natuurlijk geen last krijgen van kevers of ander ongedierte.

Gooi verwijderde planten niet op de composthoop

Gooi de planten die je verwijdert uit de tuin nooit op de composthoop. Dit verhoogt namelijk het risico op ongedierte. Doe je dit toch? Verwarm dan de composthoop zo goed mogelijk zodat de eitjes van het ongedierte worden vernietigd. Toch is het beter om planten en bladeren in een zak te stoppen en aan de weg te zetten. Vervolgens haalt de afval het op en heb jij er geen last meer van.

Laat het gras niet te lang groeien in de winterperiode

Het is fijn als het gras in je tuin ook in de winter mooi blijft. Dit is zeker niet onmogelijk als je er een beetje moeite voor doet. Laat het gras nooit te lang groeien in deze periode. Als er sneeuw ligt kan er namelijk ‘sneeuwschimmel’ ontstaan. Je kunt beter het gras nog een laatste keer maaien voordat er daadwerkelijk sneeuw valt. Doe dit echter niet meer als de grond bevroren is. Bevroren gras breekt namelijk snel af wanneer je er op loopt. Dit kan het gras beschadigen, waardoor het er in de lente en zomer minder mooi uitziet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in