‘Zo slank als een den’ luidt het gezegde. Maar voor een letterlijk slanke den moet je wel op reis gaan. Hier in Nederland kom je die niet tegen. Aan een slanke spar kunnen we u wel helpen. Picea omorika, de Servische spar, is hoog en slank.
Picea omorika is echt een slanke spar |
---|
Een elegante verschijning in de tuin. Deze spar wordt nauwelijks breder dan één tot anderhalve meter. De hoogte kan wel een bezwaar worden. De boom kan tot veertig meter hoog worden, maar dan is het inmiddels wel zo’n vijfentwintig jaar verder. Wie iets groenblijvends zoekt om ongewenste inkijk vanaf grote hoogte te voorkomen, kan deze spar planten.
De Servische spar behoort tot de familie van de Pinaceae. Tot het geslacht Picea behoren ongeveer vierenveertig soorten. Het geslacht is ingedeeld in drie secties: Eupicea met vierkante naalden en huidmondjes aan alle zijden, Casicta met vierkante naalden of van boven plat zonder huidmondjes of heel weinig, Omorika met ook platte naalden met zeegroene banden boven en vrijwel gaafrandig (naar: Engler – Diels). Op vruchtbare, maar vochtige grond kan deze spar in de schaduw groeien. Op arme, maar droge grond in de halfschaduw. Picea omorika groeit van nature in Bosnië, Servië en Montenegro.
De Servische spar heeft sierlijk uitstaande takken |
---|
Een Servische spar wordt niet breed, omdat de takken naar beneden afhangen. De gewone kerstboom (Picea abies) heeft takken, die naar boven wijzen. In 1876 is de boom ontdekt. De boom wordt beschouwd als een relict uit het tertiaire tijdvak op de geologische tijdschaal. De kegelvormige, soms cilindrische kroon maakt de boom slank in vorm. De bast bestaat uit ruwe, over elkaar heen liggende schubben. De twijgen hebben duidelijke bladkussens (pulvini) met aan de top een gekromd steeltje, waaraan de naald zit. De Servische spar is eenhuizig en bloeit met een katjesachtige bloeiwijze. De manlijke bloeiwijze is rood of geel en bestaat uit talrijke, spiraalsgewijs gerangschikte, tweehokkige meeldraden. De vrouwelijke bloeiwijze bestaat uit twee-eiige schubben in de kleur groen of purper. Na bevruchting ontstaan twee tot vier centimeter kleine, bruinrode kegels. De Servische spar is als een van de beste bestand tegen stedelijke vervuiling en groeit uitstekend in ons klimaat. De boom is een liefhebber van een kalkrijke grond, maar schuwt ook een wat zuurdere grond niet.
Van de Servische spar bestaat ook een variëteit. Het is een hybride van Picea omorika en Picea breweriana en heet Picea omorika x breweriana. Deze variëteit wordt ten minste tweemaal zo breed is als de gewone Servische spar en is minder fraai om te zien.
Een Servische spar is een sieraad voor iedere kleine en grote tuin, mits de uiteindelijke hoogte voor lief wordt genomen.