Een mammoet onder de bomen: Sequoiadendron

0
531

Een mammoetboom is geen geschikte boom voor zomaar een achtertuin. Er gaan vele generaties na planten overheen, voordat de boom volwassen is. Een mammoetboom is een langzaam in hoogte groeiende boom, die heel oud en heel hoog wordt.

Sequoiadendron giganteum wordt
honderden jaren oud

Uiteindelijk kan de boom bijna wedijveren met de Domtoren in Utrecht. De boom heeft het grootste houtvolume van alle bomen ter wereld. Toch maar eens planten?

De mammoetboom (Sequoiadendron giganteum) is ingedeeld bij de Taxodiaceae, een onderfamilie van de Pinopsida (coniferen). Tot deze familie behoren onder andere ook Cryptomeria (Japanse cypres), Sequoia (reuzenpijnboom), Metasequoia (watercypres) en Taxodium (moerascypres).
De mammoetboom is de enige soort van het geslacht. Van nature groeit de boom in het zuiden van Californië, in de Sierra Nevada. Soms is Sequoiadendron ingedeeld geweest bij Sequoia en had dan de naam Sequoia wellingtonia. Sequoia (reuzenpijnboom of redwood) heet Sequoia sempervirens. Deze boom wordt nog hoger en naar men aanneemt nog ouder dan de mammoetboom. De hoogste Sequoia’s hebben een hoogte van circa honderdtien meter. Deze boomsoort is op zijn natuurlijke standplaats (het zuiden van Californië en Oregon) beschermd. De mammoetboom deelt met reuzencypres de eigenschap in volwassen stadium vrijwel ongevoelig te zijn voor brand rondom de stam.

 
Het loof van de mammoetboom is iets stekelig De mammoetboom vormt in
de voorzomer kleine kegels

Plant een mammoetboom op een stevige ondergrond. De boom kan duizenden jaren oud worden. Een goed water doorlatende grond is een vereiste. De boom houdt evenwel niet van droogte. De boom is volkomen winterhard en groeit het beste op een plaats, die volop beschenen wordt door de zon. Op oudere leeftijd is de stam van de mammoetboom bedekt met diep ingekerfde roodbruine schors. Het loof van deze boom is de moeite waard om te zien: fijn gebouwd en mooi diepgroen van kleur. De boom is winterkaal.
Een mammoetboom wordt niet gesnoeid. Het is een van nature slank opgroeiende boom.

Zeer hoge en machtige exemplaren zijn te bewonderen in het Redwood National Park in Californië. Wel wat ver weg, maar daar zijn deze bomen circa vijfendertighonderd jaar oud. Reuzencypressen zijn te aanschouwen in het Seqoia National Park, dat niet veraf ligt van het Redwood National Park.

Investeer eens in de toekomst, al is het voor het nageslacht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in