Pinus peuce, de Balkan-den

0
650

De Balkan-den is een van de mooiste soorten binnen het sortiment dennen. Deze conifeer is nog net te gebruiken in kleine tuinen. De boom komt het beste tot zijn recht als solitair. Pinus peuce behoort tot de denachtigen (Abietaceae).

Een Balkan-den blijft bescheiden
in hoogte

De boom heeft opgaande takken, die sierlijk, bijna horizontaal uitbuigen. De twijgen zijn vrij dik en bezet met lange, prachtig grijsgroene naalden. De boom heeft alles in zich om op een gazon de show te stelen. De naalden voelen zacht aan. Door de beperkte hoogtegroei van circa twaalf meter is deze conifeer in menige tuin goed te gebruiken.

De Balkan-den groeit van nature in de Balkan.

Een Balkan-den heeft lange,
grijsgroene naalden

In ons land groeit de boom op het liefst matig humeuze of schrale grond. Koop een Balkan-den uitsluitend met kluit; voor hun groei zijn bepaalde bodemschimmels, waarmee ze in symbiose leven, noodzakelijk. Een boom met kluit bevat die noodzakelijke schimmels. Een Balkan-den heeft graag een plaats in de volle zon. Opvallend voor de verschijningsvorm van de boom zijn de waaierachtige toeven naalden, die regelmatig langs de twijgen voorkomen. Daardoor heeft de boom een uiterlijk dat thuishoort bij een ‘Japanse tuin’. De boom is in 1863 door H.R.A. Grisebach in Duitsland ingevoerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in