Acer platanoides ‘Globosum’, kogelesdoorn

0
470

De kogelesdoorn of meer populair de bolesdoorn is een echte vormboom. Er komt geen snoeien aan te pas. De boom groeit van nature met een afgeplatte, bolvormige kroon. De boom is het beste wat er te krijgen is op het gebied van een natuurlijke parasol.

Kogelesdoorn (Acer platanoides ‘Globosum’)

Door de architectonische vorm is de boom geliefd als beplanting voor straten en pleinen en niet in de laatste plaats voor de tuin. Mussen en lijsters beschouwen het dichte bladerdak bij uitstek als woonstee.

Acer platanoides ‘Globosum’ is door selectie ontstaan. De boom heeft ‘het bloed’ van de sterke Noorse esdoorn (Acer platanoides). De kogelesdoorn behoort tot de omvangrijke familie van de esdoornachtigen (Aceraceae). Een kogelesdoorn wordt maximaal tot zes meter hoog en is bladverliezend. Bij aankoop is het belangrijk te letten op welke hoogte de kroon op de stam begint. Minimaal wil je er toch onderdoor kunnen lopen. Een flinke kogelesdoorn is geen goedkope boom. Een prijs van 300,00 – 500,00 euro is gewoon.

Plant een kogelesdoorn in een luchtige, humusrijke grond.

De kogelesdoorn is dicht bebladerd

Zon, licht en lucht rondom wordt op prijs gesteld. Het is een boom, die de ruimte moet hebben om de bolvormige kroon te kunnen ontwikkelen. De kroon is alzijdig rond en verdient het van alle kanten gezien te worden. De grandioze vorm komt tot stand door het dichte bladerdek; de vertakking in de kroon is er ook naar.

Het blad van de kogelesdoorn is iets bruinrood gekleurd bij het uitlopen.

Het blad is vijflobbig

In de loop van de tijd wordt het blad diepgroen. Zowel onder- als bovenkant van het blad heeft dezelfde kleur. De bladen zijn diep gelobd met in een punt toegespitste tanden. Bij het afbreken van een blad vloeit wit melksap uit de steel.
Wie het groene blad te saai vindt, kan kiezen voor Acer platanoides ‘Brilliantissum. Deze boom heeft vrijwel dezelfde kroonvorm, maar loopt met iets roze getint blad uit. Later wordt het blad geliggroen met witte spikkels. Deze boom is echter licht gevoelig voor verbranding van het blad.

Niet snoeien

Een kogelesdoorn wordt in de kroon niet gesnoeid. Wie toch snoeit, zal zien, dat zich wel nieuwe scheuten ontwikkelen, maar die zijn slap en niet krachtig. Bovendien wordt de kroonvorm sterk beïnvloed en zal niet de regelmatige opbouw bezitten als er voordien was. Wel mogen takken (bij de stam af) worden weggesnoeid om de hoogte, waarop de kroom begint te bepalen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in