Cercis siliquastrum, judasboom

0
435

Een opvallende bloei in april – mei heeft de judasboom (Cercis siliquastrum). Het boompje ontleent z’n naam aan

De bloemen ‘staan’ op de takken

de Bijbelse vertelling, waarin Judas zich aan deze boom ophing. De bovenstaande zin is een aangrijpend recitatief uit Bach’s Mattheus Passie. Een andere lezing is dat de bloemen, die uit het kale hout te voorschijn komen, naar de wonden verwijzen die bij de kruisiging zijn aangebracht. De herkomst van deze boom ligt dan ook in het oostelijke Middellandse-Zeegebied. Het is een fantastisch mooie en bijzonder bloeiende boom.

Bundels

De bloemen van de judasboom doen mij altijd denken aan die van een dwergkwee

De bundels bloemen staan zelfs op de stam

(Chaenomeles). Ze zijn echter kleiner van stuk. De associatie komt voort uit het feit dat enkele soorten van de dwergkwee ook bloeien, voordat het blad eraan zit. Cercis is een naaktbloeier. De bloemen staan in bundels op de takken en soms ook op de (hoofd)stam. Het is een buitengewoon fraai gezicht als de boom in volle bloei staat. De boom behoort tot de familie van de Caesalpiniaceae. Judasboom bloeit met donker- of lichtroze of paarsroze bloemen. Ze verschijnen voordat het blad eind mei eraan komt. De bloemen steken schitterend af tegen het bruinzwarte hout. Naarmate de zomer in het voorgaande jaar warmer is geweest, bloeit de judasboom beter in het volgend voorjaar.

Solitair

Cercis wordt 3 – 5 meter hoog en 2 meter breed en is daarmee een aantrekkelijke kleine boom of flinke struik voor de tuin. In kleine voortuinen is hij echt op z’n plaats. Niet alleen vanwege z’n beperkte omvang, maar zeker ook door z’n exceptionele vorm van bloei op kale takken. Dikwijls wordt Cercis als meerstammig exemplaar verkocht. Van Cercis siliquastrum bestaat ook een witte cultuurvariëteit, nl. ‘Alba’. Ander soorten, zoals Cercis canadensis, Cercis canadensis ‘Forest Pansy’ en Cercis chinensis, zijn minder winterhard en kunnen alleen worden aangeplant op een zeer beschutte plaats.
Het blad heeft een verspreide stand en is hartvormig aan de voet.

In juli verscijnen de tot wel 10 cm lange peulen. De peulen kunnen gedroogd worden en zijn erg decoratief

In juli verschijnen lange, donkerbruinrode peulen.

Planten en snoeien

Een judasboom plant je maar eenmaal, verplanten is vrijwel onmogelijk. De boom vormt een lange penwortel. Die is niet zomaar even uit te graven. Plant de boom of struik in het voorjaar als de knoppen beginnen te zwellen.

‘Volgroeide’ bomen stellen geen speciale eisen aan de snoei, bovendien is snoeien dan eigenlijk overbodig, tenzij moet worden verjongd. In dat geval kunnen de takken tot even boven de grond worden weggezaagd. Deze snoeiklus moet in de zomer worden uitgevoerd in verband met het gevaar

De echte honingzwam

dat de wonden anders inrotten of omdat het meniezwammetje (Nectria cinnabarina) er vat op krijgt. De aantasting door dit zwammetje is te zien als scharlaken- bruinrode, in framboosachtige groepjes die door de schors heen breken. De judasboom is opmerkelijk genoeg wel bestand tegen Armillaria mellea, de echte honingzwam.

‘Jonge’ bomen of struiken krijgen alleen begeleidingssnoei: bij het snoeien wordt uitgegaan van een stamhoogte van 50 – 60 cm met daarop 3 – 5 scheuten, die zover mogelijk uit elkaar staan. De judasboom heeft de neiging z’n scheuten dicht bijeen te laten groeien. Dit moet worden voorkomen, omdat anders later problemen ontstaan; de nauwe vertakkingen scheuren bij felle wind gemakkelijk. Snoei aan het begin van de zomer dood en beschadigd hout weg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here