Lagerstroemeria, een bezienswaardigheid

0
374

Als Lagerstroemeria in bloei staat, lonken de felle kleuren van de bloemen je al van verre. In landen langs de Middellandse Zee voelt de boom zich prima thuis.

Lagerstroemeria heeft in het oog springende bloemen

In ons klimaat met soms koude winters ben je reuze blij als de boom in bloei staat. Dan mag je gerust met je hoofd in de wolken gaan lopen door zo’n fraai bloeiende boom.

Lagerstroemeria komt van oorsprong waarschijnlijk uit China. In de jungle van Birma groeit de boom in vochtige, tropische bossen. Tegenwoordig komt de boom voor in het zuiden en oosten van Azië en ook in het noorden van Australië. Bij ons is de boom nog steeds een bezienswaardigheid. Door selectie zijn er gelukkig steeds meer variëteiten, die geschikt zijn voor ons klimaat.

Lagerstroemeria behoort tot de familie van Lythraceae, waartoe onder andere kattestaart behoort. Lagerstroemeria bloeit met lange. dichte pluimen aan de uiteinden van de takken. Uit de verte gezien denk je te maken te hebben met een laat bloeiende sering, althans de bloeiwijze doet daar sterk aan denken.

Lagerstroemeria indica komt het meest in aanmerking voor ons klimaat

De bloem heeft een sterk golvende rand, hetgeen de Engelse naam crepe myrtle opleverde.

Lagerstroemeria komt in ons land alleen tot bloei als de boom op een zeer zonrijke plaats staat. De grond moet humusrijk of luchtig leemachtig zijn. Daarnaast is een beschutte plaats gewenst, omdat anders door sterke wind of rukwinden in de zomer (bij onweer en dergelijke) takken uit de boom kunnen waaien. Omdat het geslacht van oorsprong uit tropische tot subtropische gebieden komt, kan het voorkomen dat bomen of struiken van het geslacht in de winter bevriezen of vorstschade oplopen. Zoals al aangegeven, zijn er variëteiten te koop, die ons grillige klimaat redelijk goed kunnen verdragen. Helaas kan de boom wel eens last van meeldauw hebben. Wie de boom wil aanschaffen, doet er goed aan dat bij een kweker in eigen land te doen. Met geïmporteerde variëteiten loop je door vorst een groot risico. Lagerstroemeria bloeit van midden tot einde zomer.

Snoeien

In principe heeft Lagerstroemeria een kogelvormige kroon. Snoeien zorgt voor het behoud van deze vorm. Als de boom niet wordt gesnoeid, ontstaat er een meer open, opgaande vorm. Door jaarlijks ongeveer de helft van het aantal gesteltakken terug te snoeien tot bij de basis, wordt de kogelvorm beter behouden en bloeit de boom aanmerkelijk beter. Het jaar daarop wordt de andere helft van de gesteltakken teruggesnoeid. De beste tijd om te snoeien is vanaf halverwege de herfst tot aan het vroege begin van het voorjaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here