Liriodendron tulipiferum, tulpenboom

0
539

Wilt u eens een opvallende boom in de tuin? De (echte) tulpenboom is er zo een. Het mooi gevormde, opvallende blad en de schitterende op tulpen lijkende bloemen geven de boom een exotisch karakter. Je zou er lyrisch over kunnen mijmeren. Maar dan wel in een middelgrote tuin.
Liriodendron tulipiferum is inheems in Noord-Amerika. Van nature komt de boom daar in groten getale voor. Het gaat daarbij om zoveel spontaan gegroeide exemplaren dat de boom daar als onkruid wordt gezien.

Blad van de tulpenboom

In het Nederlandse klimaat groeit de boom snel. Binnen 10 jaar kan de boom al een hoogte bereiken van 10 – 15 meter. De kroon wordt uiteindelijk breed piramidaal van vorm. In de eerste jaren is de vorm meer breed zuilvormig van opbouw.
De tulpenboom oogt gezond met z’n fris donkergroene blad. Behalve dat er af en toe eens wat dode takken moeten worden verwijderd, is snoeien niet nodig. Snoeien maakt de kans heel groot dat schimmels het (nog) gezonde hout aantasten. De uitgroei van de boom is zodanig dat er vanzelf een mooie boomvorm ontstaat.

Waar planten

Het is niet echt een boom om op een rijtje te zetten. Af en toe is de tulpenboom wel eens als straatboom te zien. Maar vaker als solitair in een park. In een wat grotere tuin is de boom op z’n plaats als solitair in een groot gazon. Kies een plek waar de boom in de kijk staat.

Bloem van de tulpenboom

Op een plaats in de volle zon komt de boom het mooiste tot z’n recht. Vooral in het najaar verkleurt het blad naar felgeel-oranje.

In juni – juli verschijnen de eerst nog groene bloemknoppen. Als die opengaan, ontvouwt zich een fantastische bloem. De schutbladeren zijn bleekgroen en hebben oranje-gele vlekken aan de voet van het schutblad. De dikke meeldraden zijn ook diepgeel-oranje van kleur. Een tulpenboom in bloei is beslist een spektakel.

Een paar variëteiten

Van Liriodendron tulipiferum zijn een paar variëteiten verkrijgbaar. De mooiste boomvorm vind ik nog altijd de gewone soort. Smaken kunen verschillen en daarom is er een sterk zuilvormige cultuurvariëteit: Liriodendron tulipiferum ‘Fastigiatum’ en een variëteit waarvan het blad aan de bovenzijde niet wigvormig op de steel staat, maar bijna plat is. Dit is Liriodendron tulipiferum ‘Obtusilobum’. Een bonte tulpenboom is Liriodendron tuliperum ‘Aureomarginatum’. Van deze laatste moet je houden; mij lijkt de boom wat ‘ziekelijk’ met al die gele en lichtgroene vlekken op het blad.
De Liriodendron is van dezelfde familie als de valse tulpenboom (Magnolia) en wel een Magnoliaceae.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in