Nothofagus, schijnbeuk

0
405

Je ziet de schijnbeuk niet zo vaak in een tuin staan. Waarom snap ik niet echt goed. Het is een prachtige struik of boom met opvallend gekartelde blaadjes die klein van afmeting zijn. Dat ze op een begraafplaats staan, kan ik nog wel volgen: ze blijven het hele jaar door altijd mooi donkergroen en begraven wordt er ten slotte jaar in jaar uit.
De schijnbeuk lijkt in niets op een beuk; oppervlakkig bezien. Toch hebben stam, takken en twijgen lenticellen (huidmondjes), die ook zo karakteristiek zijn voor de beuk. Daarnaast heeft de schijnbeuk een lichte beharing op de twijgen. Beuk en schijnbeuk behoren tot de familie van de Fagaceae.

 
Blad van de schijnbeuk Schijnbeuk als boom

Boom- of struik: kwestie van snoeien

De schijnbeuk groeit snel en is daardoor kwetsbaar voor ruk- en valwinden. Het kan zomaar gebeuren, dat bij een stevige storm een takdeel los scheurt. Plant een schijnbeuk dus op een beschutte plaats. Desondanks is Nothofagus een boom of struik die meer belangstelling verdient. Om het prachtige blad, dat fijn van textuur is, en de ijle sierlijke horizontale vertakking schaf je je een schijnbeuk aan.

Om een boom te vormen laat je de schijnbeuk gewoon groeien: vorm en stam van 1,5 – 2 meter hoogte. Hou wel maar één harttak aan. Van nature bestaat de neiging om twee harttakken te vormen. Op de foto van Nothofagus als boom is er weinig zorg aan besteed om een goede boom te vormen. Om een stam te vormen worden de zijtakken verwijderd gedurende het groeiproces. Is de stam van voldoende lengte, dan wordt er niet meer gesnoeid.

Een struikvorm ontstaat door de harttak terug te snoeien, wanneer de gewenste hoogte van de struik is bereikt. Daarna niet meer snoeien, hooguit een verdere uitgroei van de harttak terugnemen.
Wanneer de onderste gesteltakken worden aangehouden en als ze in aanraking komen met de grond, dan zullen deze takken spontaan wortel schieten. Dit moet goed in de gaten gehouden worden. Anders ontstaat een oerwoud aan zogenoemd opslag vanuit deze gesteltakken.

Soorten Nothofagus

Van de schijnbeuk zijn meer soorten van het geslacht verkrijgbaar:
* Nothofagus antartica is een goede soort die of als struik of als boom in zuilvorm wordt opgekweekt. De hoogte is 6 – 8 m.
* Nothofagus betuloides is ook groen blijvend. Deze soort vormt heel gemakkelijk opslag vanuit de gesteltakken. Hoogte 4 – 8 m.
* Nothofagus obliqua kan een tot 8 m hoge boom worden. Het is een krachtige groeier die vaak snel z’n harttak verliest bij een stevige bries. Dit is echter geen probleem, omdat een nieuwe harttak snel gevormd wordt.
* Nothofagus pocera leent zich goed om als struik op te groeien. Deze soort heeft een beschutte standplaats nodig. Hoogte tot 6 m.
* Nothofagus dombeyi groeit krachtig en kan tot of boom of struik worden gevormd. Kan 8 – 10 m hoog worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here