Opvallende klaverzuring

0
513

Klaverzuring heeft niets uitstaande met witte klaver (Trifolium repens) of rode klaver (Trifolium pratense), die tot de familie van de vlinderbloemigen (Paplionaceae) behoren.

Oxalis deppei ‘Iron Cross’ heeft een donkerpaarse vlek op het blad

Klaverzuring (Oxalis) behoort tot een eigen familie: de klaverzuringachtigen (Oxalidaceae). Het geslacht bestaat uit meer dan vijfhonderd soorten. Over de hele wereld komt klaverzuring voor, slechts weinig is er in cultuur. De laatste jaren (2002) neemt de belangstelling voor deze bodembedekkende plant toe, niet in de laatste plaats vanwege het mooieblad en de tere bloemen.

Oxalis deppei ‘Iron Cross’ (synoniem: Oxalis tetraphylla) staat in de belangstelling door de donkerpaarse vlek in het centrum van de blaadjes. De bladen zijn driehoekig van vorm en tot zes centimeter lang. De plant vormt een pol, die dicht met bladen is bezet. Deze klaverzuring bloeit met roodachtige bloemen in juli – september. De plant wordt niet hoger dan vijftien centimeter. Het is een prima bodembedekkende plant voor in de halfschaduw en de zon. Ook heel geschikt om in een lage pot op een terras of balkon te gebruiken.

Oxalis regenellii is er met donkerbruin paars… …en met groen blad

Oxalis regnelli komt van oorsprong uit Zuid-Afrika. Ook deze plant wordt niet veel hoger dan vijftien centimeter. De trechtervormige bloemen verschijnen in juli – september en zijn lichtroze. Alle soorten Oxalis verlangen een humusrijke (bladaarde) en een goed doorlatende grond en matig water.

Oxalis oregana bloeit vanaf de vroege lente tot in de herfst

Oxalis oregana groeit van nature in het westen van Canada en de Verenigde Staten. De plant wordt vijfentwintig tot dertig centimeter hoog. Deze plant is heel geschikt om grote oppervlakten in een halfschaduwrijke tot schaduwrijke situatie te bedekken. Met wortelstokken, vlezige wortels of knolvormige wortels breidt de plant zich snel uit. De plant verdraagt een iets meer vochthoudende grond dan de andere soorten klaverzuring. De lange bloei wordt gekenmerkt door bleekgele of roodachtige bloempjes. De bladen zijn donkergroen.

De meeste soorten Oxalis zijn licht- tot zeer vorstgevoelig. Het zijn dan ook voornamelijk planten, die in pot worden gehouden. Oxalis in de volle grond geplant, moet in het najaar worden afgedekt met blad. De kans is dan groot, dat de plant(en) in de lente weer goed uitlopen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in