Een klimmer voor een mediterrane sfeer

0
565

Klimplanten hebben meestal een beschutte plek nodig om flink hoog op te groeien. Patio’s hebben het voordeel dat de temperatuur erin hoger is en er langer blijft hangen.

Campsis tagliabuana ‘Madame Galen’ is de meest populaire en best verkrijgbare trompetklimmer

In zo’n situatie is de trompetklimmer bij uitstek een geschikte klimplant. In andere omstandigheden kan deze klimplant wel worden gebruikt, maar alleen de warmste plaats aan een muur is dan geschikt voor deze zonaanbidder. Drie soorten van de trompetklimmer komen in aanmerking om te worden geplant.

De trompetklimmer of Campsis groeit van nature op warme plaatsen. In ons klimaat moet de plant in de winter worden afgedekt tegen vorst. Oudere planten die op een beschutte plek staan, overleven de winter vrijwel probleemloos. De klimmer groeit op elke voedselrijke grond. De houtige stengels houden zich vast met luchtwortels, maar hebben graag nog wat extra steun. Jonge scheuten moeten worden aangebonden tot de luchtwortels genoeg grip hebben. Na de bloei kunnen te lange zijscheuten tot op twee of drie knoppen worden teruggesnoeid.
De trompetklimmer is familie van de Bignoniaceae, daartoe behoort ook de trompetboom. Campsis wordt afhankelijk van de soort tussen 6 – 12 meter hoog. Het opvallendst zijn de trompetvormige, fel gekleurde bloemen, die rood of oranje zijn. De bloei is in juli – augustus of augustus – september, in de warmste periode van de zomer. Hoe warmer en beter de zomer is, des te beter bloeit de trompetklimmer.

Soorten en variëteiten

Campsis grandiflora is bladverliezend en wordt tussen 6 en 9 meter hoog.

Campsis tagliabuana ‘Madame Galen’
Campsis radicans ‘Flava’
Campsis tagliabuana
‘Indian Summer’

In Jiangxi en Hubei in Centraal-China groeit de plant in het wild. In augustus is de hoofdbloei met in doorsnee 7,5 cm grote bloemen. De bladeren zijn aan de bovenkant licht behaard, aan de onderzijde glad. Er komen geen hechtwortels aan deze klimmer.
Campsis grandiflora ‘Thunbergii’ bloeit met losse trossen bloemen, die fel oranje zijn gekleurd. De einden van de bloemtrompet zijn naar achteren omgeslagen.
Campsis radicans wordt 12 meter of meer hoog. Bloeit in augustus – september met rode bloemen met een vleugje oranje. De bladeren staan oneven geveerd langs de ranken. De ranken zijn fijn behaard. Van nature groeit deze soort in de Verenigde Staten van Amerika in New Jersey en Iowa. Daar klimt hij graag in bomen en zet zich eraan vast met hechtwortels.
Campsis radicans ‘Flava’ bloeit met gele bloemen, waaroverheen een oranje zweem ligt.
Campsis radicans ‘Florida’ heeft oranjerode bloemen. Bloeit als jonge plant al uitbundig.
Campsis radicans ‘Praecox’ bloeit als vroegste van alle trompetklimmers in juni. De bloemen zijn scharlakenrood van kleur.
Campsis radicans ‘Speciosa’ klimt tot een hoogte van ca 5 meter en is daarmee de laagst blijvende klimmer van de soort. De bloemen zijn oranjerood en 2 – 3 cm groot. Een leuke klimplant voor een niet al te grote tuin.
Campsis tagliabuana ‘Indian Summer’ is het resultaat van de kruising van C. grandiflora en C. radicans. Bloeit in juli – september met bloemen die aan de buitenkant geeloranje en aan de binnenkant oranjerood zijn. Het blad is matglanzend donkergroen van kleur. Klimt tot een hoogte van ca 6 meter. Deze variëteit is redelijk winterhard.
Campsis tagliabuana ‘Madame Galen’. De bloemen van deze soort zijn 8 – 10 cm groot. Aan de buitenzijde zijn ze zalmkleurig roze, aan de binnenzijde oranjerood. De plant klimt tot een hoogte van 10 – 12 meter. Een ‘warme deken’ is in de winter nodig om de plant te laten overleven. Jammer, want het is de best bloeiende cultuurvariëteit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in