Ipomoea, klimmende winde

0
754

Soorten van de winde zijn ook in Nederland in het wild te vinden. De bekendste is de akkerwinde (Convolvulus arvensis). Van oorsprong komt ook deze uit het Middellandse-Zeegebied. In het algemeen komen windesoorten uit tropische en subtropische gebieden. Het omvangrijkste geslacht is Ipomoea. Van dit geslacht is een aantal kamerplanten van belang en ook meestal éénjarige klimplanten voor tuin en balkon.

Ipomoea tricolor is de bekendste winde
voor gebruik in tuin of op balkon

Van Ipomoea komen honderden soorten in tropische en subtropische gebieden voor. De meeste daarvan zijn overjarig, groenblijvend, struikvormig, vaste plant of klimplant. In ons klimaat is maar een beperkt aantal soorten te gebruiken. Het gebruik beperkt zich als aanvulling op het vaste sortiment van éénjarige en vaste planten. De klimmende winde (Ipomoea tricolor) is typisch zo’n plant die je als ‘bijzetplant’ zou kunnen betitelen. Soms lukt het de plant over te houden, maar meestal heb je er maar een jaar plezier aan. De klimmende winde (Convolvulaceae) komt uit Mexico en is daar een overblijvende klimplant. Bij ons kan deze winde tot drie meter hoog en anderhalve meter breed worden.

De bloemen zijn opvallend groot

In de kas bereikt deze klimmer een veelvoud van die hoogte.

Een klimmende winde slingert zich met koordachtige stengels langs verticale elementen of bedekt de bodem daarmee. Aan de stengels zitten grote, hartvormige bladen, die een dicht tapijt maken. Daarmee schermt de plant de bodem af tegen al te grote verdamping (evaporatie). Een winde groeit op een licht humeuze grond, die permanent licht vochtig moet zijn. Een winde bloeit van de vroege zomer tot aan de eerste nachtvorst. Bloemen openen zich aan het begin van de ochtend en sluiten bij het invallen van de schemering. Bestuiving vindt plaats door insecten. In de tropen worden sommige soorten graag bezocht door vleermuizen. Bloemen van de klimmende winde zijn groot; zes tot acht centimeter in doorsnee. Wie Ipomoea wil proberen over te houden, zal over een kas moeten beschikken.

Andere soorten

Ipomoea nil – bloeit met paarsroze trompetvormige bloemen. Is beslist niet winterhard. Hoogte 3,50 m.
Ipomoea indica – aan het begin van de dag zijn de bloemen diepblauw. In de loop van de dag verbloeien ze naar donkerpaars. Niet winterhard. Woekert. Goede kasplant.
Ipomoea cairica – wordt tot 4,50 m hoog. Bloeit met rode, witte of paarse, trechtervormige bloemen. De keel is dieppaars. Kan ook als hangplant worden gebruikt. Goede plant voor in de kas.
Ipomoea tricolor – bloeit met grote blauwe of mauvekleurige bloemen. Eén van de beste soorten voor buiten.
Ipomoea tricolor ‘Heavenly Blue’ – met lichtend blauwe, grote bloemen. Goed voor terras, balkon en kas.
Ipomoea tricolor ‘Clarke’s Himmelblau’ – bloem paarsblauw tot paars, witte keel. Goed voor terras, balkon en kas.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in